Naděje na záchranu? Odlesňování Amazonského pralesa zpomaluje

Odlesňování Amazonského pralesa v Brazílii

Odlesňování Amazonského pralesa v Brazílii Zdroj: profimedia.cz

Největší deštný les na světě si může trochu oddechnout. Tempo jeho odlesňování v Brazílii zpomalilo na druhou nejnižší hodnotu za čtvrt století. A to navzdory nedávné změně zákona, která ničení pralesa usnadnila.

Tempo odlesňování v brazilské Amazonii zpomalilo v sezóně 2013/2014 o 18 procent, vyplývá z předběžných dat brazilské vlády. Těžařům dřeva a zemědělcům padlo za oběť 4848 čtverečních kilometrů pralesa, což přibližně odpovídá rozloze Královéhradeckého kraje. V minulé sezóně ale toto číslo dosahovalo téměř 5900 čtverečních kilometrů.

Čísla vycházejí z analýzy satelitních snímků, kterou má na starost brazilský Národní institut pro výzkum vesmíru. Konečné údaje ústav vydá v druhé polovině příštího roku.

Čerstvá data řadu ekologů překvapila. V roce 2012 totiž Brazílie přijala novelu lesního zákona, která uvolnila pravidla těžby pro menší vlastníky půdy a odborníci tak očekávali skokový nárůst tempa odlesňování.

Vývoj odlesňování v brazilské AmazoniiVývoj odlesňování v brazilské Amazonii|mongabay.com

„Byli jsme překvapeni,“ připustil Marco Lentini z brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody. „To ale neznamená, že bychom se problémů s odlesňováním zbavili,“ dodal. Brazílie se v v roce 2008 zavázala omezit do roku 2020 rychlost odlesňování na 3900 čtverečních kilometrů za rok a podle Lentiniho je ještě daleko od splnění tohoto cíle.

I tak je výsledek poslední sezóny druhý nejnižší od roku 1988, kdy Brazílie začala odlesňování sledovat prostřednictvím satelitů. Vůbec nejméně lesa bylo vykáceno předloni.

Satelitní snímek vypalování Amazonského pralesa v BrazíliiSatelitní snímek vypalování Amazonského pralesa v Brazílii|NASASatelitní snímek vypalování Amazonského pralesa v Brazílii

Data z posledních třech měsíců ovšem naznačují, že odlesňování začalo opět rychle nabírat na rychlosti. Podle brazilské organizace Imazon postupuje ve srovnání s loňským rokem o 2206 procent rychleji.

Od roku 1978 padla za oběť odlesňování necelá pětina Amazonského pralesa v Brazilii. Postup těžařů výrazně zpomalil po roce 2004 v důsledku řady kroků brazilské vlády včetně důslednější kontroly těžby a vyhlášení nových rezervací.

Tropické deštné lesy na světěTropické deštné lesy na světě|Wikimedia CommonsSvětové tropické deštné lesy

Petr Voříšek: Krize zemědělství ptákům pomohla. Teď už zase ubývají