Obilí bude letos o desetinu méně než loni, nejhůř dopadá jižní Morava

Sklizeň bude letos mnohem lorší než loni

Sklizeň bude letos mnohem lorší než loni Zdroj: mediafax

Letošní sklizeň obilovin v Česku bude minimálně o desetinu nižší než velmi dobrá loňská úroda a z dlouhodobého hlediska bude patřit spíše mezi průměrné.

„Mezi jednotlivými regiony budou ve sklizni velké rozdíly,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Kombajny podle něj dosud vyjely na pole zhruba na jedné třetině ploch. V některých oblastech práce znepříjemňují přívalové deště. Nízkou sklizeň kvůli zimním holomrazům a následnému suchu očekávají pěstitelé na jižní Moravě, což dosavadní průběh žní potvrzuje.

„Tam jsou oblasti, kde se na někde z hektaru nesklízí ani jedna tuna,“ popsal situaci v regionu Veleba. Hektarový výnos obilovin v loňské sklizni v tuzemsku přitom podle statistik v úprůměru dosáhl 5,6 tuny. „Na druhou stranu v některých oblastech bude naopak produkce nadprůměrná,“ upozornil Veleba, který o víkendu navštívil Chrudimsko. „Tam sklízeli ozimý ječmen, výnos byl přes sedm tun.“

Zemědělci v Česku v roce 2011 sklidili 8,285 milionu tun obilí, což bylo o pětinu meziročně více. Loňský rok tak byl z hlediska úrody čtvrtým nejúspěšnějším rokem za 20 let.

Agrární komora v polovině června na základě celostátního monitoringu škod informovala, že dlouhotrvající sucho poškodilo pětinu osevních ploch obilovin. Očekávaný výpadek představuje zhruba půl milionu tun obilí. Pěstitelé tak přijdou v tržbách dle odhadu zhruba o dvě miliardy korun.