Obilí kvůli suchu rekordně zdražuje

Rekordní sucho na americkém Středozápadě devastuje úrodu kukuřice i dalších plodin

Rekordní sucho na americkém Středozápadě devastuje úrodu kukuřice i dalších plodin Zdroj: profimedia.cz

Cena kukuřice za poslední měsíc stoupla o 50 procent, na rekord vystoupala i sója. Pšenice není od svého dosavadního vrcholu daleko. Ceny ženou vzhůru rekordní sucha po celém světě, kvůli nimž začínají největší odběratelé pociťovat potíže s dodávkami surovin.

Americký středozápad postihlo nejhorší sucho za více než 50 let. Extrémní mrazy následované suchým jarem potopily naděje na dobrou úrodu i v Rusku, na Ukrajině a v Kazachstánu. To vše žene ceny obilnin vzhůru. Kukuřice prudce zdražila na necelých 8 dolarů za jeden bušl, tedy přibližně 35 litrů. Pšenice nyní stojí 9 dolarů za bušl.

Objevují se také první problém s dodávkami objednaných plodin. Někteří menší dovozci dodávající Egyptu, jednomu z největších světových dovozců, již kvůli nedostatku nedokázali naplnit uzavřené kontrakty. „Jednáme s několika egyptskými soukromými firmami, jejichž kontrakty s dovozci z oblasti Česného moře na dodání kukuřice a pšenice neproběhly. Jedná se o malé zásilky o velikosti 10 až 25 tisíc tun,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný blízkovýchodní obchodník.

„V červnu obchodníci prodávali pšenici a další obilniny zákazníkům na Blízkém východě v očekávání, že rekordní americký a ruský vývoz stlačí světové ceny,“ uvedl obchodník z Německa s tím, že kvůli současnému růstu cen by dovozci na objednávkách s pevnými cenami tratili až miliony dolarů a tak se ze svých smluvních závazků snaží vyvléknout.

Cena kukuřice v posledních dvou letech:Cena kukuřice v posledních dvou letechCena kukuřice v posledních dvou letech | E15

Většina mezinárodních smluv sice obsahuje podmínku, že dodavatel musí v případě nesplnění závazku zaplatit pokutu dosahující obvykle deseti procent hodnoty kontraktu. Přesto se ale dodavatelům může za určitých okolností vyplatit zboží raději nedodat. Obchody s obilím se obvykle dojednávají několik měsíců před dodáním.

Otazníky visí také nad dodržením dodávek pro Libyi. Objednávka na 50 tisíc tun pšenice dohodnutá na začátku června podle některých obchodníků nejspíš nebude splněna.

Cena pšenice v posledních dvou letech:Cena pšenice v posledních dvou letechCena pšenice v posledních dvou letech | E15

Další blízkovýchodní země mají opačný problém. Jordánsko a Irák nedávno uzavřené smlouvy zrušili v naděli, že v průběhu léta ceny klesnou. Ammán odvolal objednávku na 100 tisíc tun a nyní vypsal nový tendr. Podle expertů se tak zemi nákup prodraží o 4,5 milionu dolarů.