Pivovary mají zatím letos daleko k výkonům z minulých let. Odbytu sice pomáhá prodej piva v lahvích a plechovkách, ale ani ten nedožene výpadky poptávky způsobené koronavirovými zákazy pro restauratéry. Špatná sezóna se odráží i na hospodářských výsledcích vlastníků největších tuzemských pivovarských skupin.
„Letošní produkce piva bude zcela jistě nižší než v loňském roce. Ztráty, které pivovary utržily v období uzavření hospod, nebude možné do konce roku dohnat. Celkově se letos daří prodeji baleného piva, kde předpokládáme mírný meziroční nárůst. Proti tomu jde výrazný propad prodejů čepovaného piva, zejména v období březen-červen. Velký propad jsme zaznamenali také v exportu,“ sdělila Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
Pokles odvětví následuje po rekordním roce 2019, kdy tuzemští pivovarníci uvařili 21,6 milionu hektolitrů zlatavého moku. Už minulý rok se však prohloubil dlouhodobý trend, kdy se mnohem víc piva prodalo v obchodech než v restauracích. Podíl hospod na celkovém odbytu klesl na 35 procent. Letos se rozdíl podle pivovarníků ještě zvětší.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!