Pivovarníci po letech hojnosti střízliví. Propad mírní jen vyšší prodeje lahvového a plechovek

Ztráty pivovarů z letošní nejisté sezóny jsou značné.

Ztráty pivovarů z letošní nejisté sezóny jsou značné. Zdroj: Michaela Szkanderová

Restaurace v centru Prahy letos trpí úbytkem turistů.
Petr Dvořák, generální ředitel Budějovického Budvaru, si pochvaluje letošní léto. Další výhled je ale nejistý.
Lidé místo chození do hospod více nakupují pivo v obchodech.
Ředitel společnosti  Pivovary Staropramen Zdenek Havlena počítá letošní ztráty pivovaru ve stovkách milionů korun.
Hospoda, restaurace, pivnice, U Kocoura
10
Fotogalerie

Pivovary mají zatím letos daleko k výkonům z minulých let. Odbytu sice pomáhá prodej piva v lahvích a plechovkách, ale ani ten nedožene výpadky poptávky způsobené koronavirovými zákazy pro restauratéry. Špatná sezóna se odráží i na hospodářských výsledcích vlastníků největších tuzemských pivovarských skupin.

„Letošní produkce piva bude zcela jistě nižší než v loňském roce. Ztráty, které pivovary utržily v období uzavření hospod, nebude možné do konce roku dohnat. Celkově se letos daří prodeji baleného piva, kde předpokládáme mírný meziroční nárůst. Proti tomu jde výrazný propad prodejů čepovaného piva, zejména v období březen-červen. Velký propad jsme zaznamenali také v exportu,“ sdělila Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. 

Pokles odvětví následuje po rekordním roce 2019, kdy tuzemští pivovarníci uvařili 21,6 milionu hektolitrů zlatavého moku. Už minulý rok se však prohloubil dlouhodobý trend, kdy se mnohem víc piva prodalo v obchodech než v restauracích. Podíl hospod na celkovém odbytu klesl na 35 procent. Letos se rozdíl podle pivovarníků ještě zvětší. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!