Podmínky pro vývoz českého masa do Číny by se měly zjednodušit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Vývoz vepřového masa z Česka do Číny by měl být jednodušší. Číňané nebudou kontrolovat podniky, které by chtěly na východ exportovat, bude stačit pouze vyplnění dotazníku. Nové podmínky dojednal při své pracovní návštěvě Číny ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), informovaly dnes ministerstvo a Státní veterinární správa. V současnosti se české maso do Číny nevyváží vůbec.

„Směřujeme k tomu, abychom na čínský trh mohli dodávat naše vepřové i hovězí maso a masné výrobky. Pro české zemědělce a potravináře se tím otevírá perspektivní trh,“ uvedl ministr. Podle veterinární správy otevřel možnost vývozu hovězího do Číny i fakt, že ČR loni získala status země se zanedbatelným rizikem výskytu BSE, tedy nemoci šílených krav.

S ministrem byli v Číně také například zástupci Pivovarů Lobkowicz, Hamé, Agrofertu nebo Karlovarských minerálních vod. V Číně má také Česká republika jednoho ze svých čtyř agrárních diplomatů Vladimíra Randáčka.

Veterinářům se loni povedlo dojednat schvalovací proces na vývoz vepřového masa a výrobků z něj do Japonska. Loni kontrolovali přes 9000 zásilek živých zvířat nebo živočišných produktů na vývoz do zemí mimo EU.