Polské farmáře straší prasečí mor z Běloruska

prasata

prasata Zdroj: ctk

Polští chovatelé prasat se obávají těžkých ztrát. V severovýchodní části země byla nalezna dvě mrtvá divoká prasata infikovaná africkým prasečím morem. První uhynulý divočák byl nalezen minulý čtvrtek 900 metrů od hranice s Běloruskem nedaleko obce Grzybowszczyzna. O dva dny později a 15 km jižněji nalezli pohraničníci další uhynulý kus u obce Krynki.

V pondělí ohlásilo ministerstvo zemědělství, že obě zvířata uhynula kvůli africkému prasečímu moru. V okruhu 10 kilometrů kolem míst nálezů byly zřízeny ochranné zóny, v nichž jsou zakázány honitby a krmení zvěře. Prasata na chov se v zóně nesmí transportovat a nelze ani prodávat jejich maso.

V ochranné zóně musejí být vstupy do prasečích chlévů opatřeny dezinfekčními rohožkami, prasata odjinud izolována. Různá bezpečnostní opatření byla nařízena v mnohem větších oblastech tří východopolských vojvodství.

Proti prasečímu moru neexistuje účinná vakcína ani lék. Jakmile bude virus objeven, musí být všechna zvířata v ochranné zóně poražena. Chovatelé pak dostanou 100 procent tržní ceny poražených prasat.

V roce 2013 Polsko vyvezlo 438 tisíc tun vepřového masa, o 18 procent více než rok předchozí. Největší část směřovala do Číny, Itálie, Běloruska a Ruska. Už po odhalení nákazy v Litvě začala Moskva po EU vyžadovat, aby přerušila certifikaci vepřového pro Rusko, což podle polských médií znamená prakticky okamžitý zákaz dovozu. Rusko chce uvalit embargo na import vepřového ze všech tří pobaltských zemí a Polska.

Oba nálezy znamenají pro polské chovatele nebezpečí, že by mohli přijít o velkou část živobytí. Wiesław Różański, prezident Svazu výrobců a zaměstnavatelů v masném průmyslu (UPEMI), odhaduje, že ztráty polských výrobců dosáhnou letos miliardy eur.

Poláci se obávají, že embargo postihne celou zemi. Šéf vlády Donald Tusk popisuje situaci jako vážnou. Embargo je v takovém případě pochopitelné, ale mělo by se týkat jen oblasti v okruhu 10 kilometrů od míst nálezu. Ministr zemědělství Stanisław Kalemba v pondělí o situaci informoval v Bruselu Evropskou komisi. A vrátil se s ujištěním, že EK nepodporuje ruský přístup uvalení embarga na celou zemi. Komisař pro zdraví Tonio Borg popsal reakci Moskvy jako přehnanou, uvedl polský ministr.