Potravinovou bezpečnost Česka ohrožují nízké výdaje na výzkum

chleba, pečivo

chleba, pečivo Zdroj: CTK

Potravinovou bezpečnost České republiky ohrožují nízké výdaje na výzkum a vývoj. Vyplývá to z letošního žebříčku zabezpečení potravin. Česku patří z hlediska potravinové bezpečnosti 23. místo na světě a 16. místo v Evropě. Žebříček porovnává 109 zemí světa.

Česko získalo v žebříčku Economist Intelligence Unit (EIU) 74,6 bodu ze 100 možných. Nejlepších výsledků dosáhlo v oblasti cenové dostupnosti potravin díky sociálním jistotám a snadnému přístupu zemědělců k financování. Potraviny v ČR jsou podle EIU kvalitní a bezpečné. Například za plnění nutričních standardů a bezpečnosti potravin získala země plných 100 bodů a v tomto ukazateli je srovnatelná například z Německem.

Naopak podprůměrných výsledků dosáhla ČR v oblasti rozkolísanosti zemědělské výroby v posledních dvaceti letech a růstu podílu městského obyvatelstva v porovnání s rychlostí růstu DPH.

Podle Soni Krausové, ředitelky české pobočky společnosti DuPont, na jejíž zadání žebříček vzniká, výsledky potvrzují, že Češi mají přístup k dostatečnému množství kvalitních potravin. „Aby tomu tak bylo i nadále, je dobré se zamyslet nad výší investic do výzkumu a vývoje, například odolnějších plodin,“ podotkla.

V čele žebříčku se umístily Spojené státy před Rakouskem a Nizozemskem. Německu patří osmá příčka, Slovensko skončilo 31. Poslední příčky patří africkým státům. Zjišťování má podpořit spolupráci států s komerční sférou při zajištění dostatku potravin všem lidem na Zemi.