Resortu zemědělství chybí půl miliardy, Jurečka půjde za Babišem

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Anna Vackova/E15

V rozpočtu ministerstva zemědělství pro příští rok chybí zhruba 500 až 600 milionů korun. Scházejí především peníze pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) a na národní dotační tituly. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce proto jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o navýšení rozpočtu.

„Nám v tento okamžik chybí především profinancování PGRLF, tam dnes máme alokovánu prakticky nulu,“ uvedl Jurečka. Podle něj je to instituce, která je jedna z nejefektivnějších a je nejlépe hodnocená zemědělci. Ministr věří, že se s Babišem na navýšení rozpočtu pro fond, jenž zemědělcům dotuje úroky či poskytuje garance k přijatým úvěrům, dohodne.

Marian Jurečka by pro příští rok rád rozšířil možnosti, jimiž může fond zemědělce podporovat. Bude to však podle něj záviset na tom, zda se mu podaří získat dostatek peněz.

Na národní dotace chybí asi 200 až 300 milionů korun. Podle návrhu schváleného Sněmovnou v závěru loňského roku by letos na národní dotační programy, které představují jen malou část celkových agrárních podpor, mělo směřovat 1,5 miliardy Kč, což je meziročně o 200 milionů více.

Podpora hlavně pro chovatele prasat a drůbeže

„Je důležité pokusit se nastavit tu nejvyšší možnou míru, kterou nám Evropská komise pro jednotlivé dotační tituly dává, abychom to dokázali naplnit,“ poznamenal Jurečka. I v příštím roce chce podpořit především chovatele prasat a drůbeže.

Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat. V rámci národních programů jsou podporování například také zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují i k rybníkářům či do státních hřebčínů.

V návrhu rozpočtu ministerstva zemědělství pro příští rok je bez peněz z Evropské unie 16,4 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošní rok počítal s národními výdaji 16,5 miliardy Kč.

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže