Schodek agrárního obchodu byl loni nejnižší od roku 2000

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: mcflydk via Flickr

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně snížil o šest miliard korun na zhruba 18 miliard korun. Šlo o nejnižší deficit od roku 2000. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Vývoz zemědělského a potravinářského zboží z Česka loni meziročně vzrostl o 18 miliard korun na 178,5 miliardy korun. Dovoz se meziročně zvýšil o necelých 12 miliard korun na 196,5 miliardy korun.

Čísla vylepšuje obilí a tabákové výrobky

Na zlepšení bilance se podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy podílelo mimo jiné obchodování s obilím. Jeho přebytek vzrostl z předloňských deseti na 12 miliard korun. Pozitivně působil také obchod s tabákovými výrobky, který loni vykázal přebytek sedm miliard korun, předloni to byly tři miliardy korun. Nepříznivým ukazatelem je naopak prohlubující se deficit u masa a masných produktů. Ten loni vzrostl přibližně o miliardu na 18 miliard korun.

„Tato čísla nepřeceňujeme, ale svědčí o dobré formě českých exportérů. Výsledky jsou o to pozitivnější, že se jich podařilo dosáhnout v období složitých podmínek způsobených například ruskými sankcemi,“ komentoval výsledek ministr zemědělství Marian Jurečka.

Devět z deseti produktů směřovalo do EU

Naprostá většina českého agrárního vývozu směřovala podle ministerstva zemědělství do zemí Evropské unie. Jejich podíl na celkovém exportu byl 91,5 procenta. Do zemí EU se z Česka vyvezlo tabákových produktů v hodnotě o tři miliardy korun vyšší než v roce 2013. Zvyšoval se zejména vývoz surovin. Vývoz pšenice ve finančním vyjádření vzrostl o 3,3 miliardy korun) a syrového mléka o 1,1 miliardy korun korun. Schodek obchodu s unijními státy byl čtyři miliardy korun.

Většina záporného salda připadá na obchod se zeměmi ležícími mimo EU, který se meziročně prohloubil více než o dvě miliardy korun.

Špatná struktura obchodu ovlivňuje ekonomiku

Odborníci dlouhodobě upozorňují, že hlavním problémem českého agrárního obchoddu je právě jeho struktura, kdy se ze země vyváží především suroviny a dovážejí zpracované výrobky. Přidaná hodnota je tak tvořena v zahraničí, což má nepříznivé makroekonomické dodpady na domácí ekonomiku včetně dopadů na zaměstnanost. „Markantním případem je mléko a mléčné výrobky, kde nám hlavně roste vývoz,“ poznamenal Pýcha. Zatímco kladné saldo u mléka roste, prohlubuje se deficit v obchodě s mléčnými výrobky.

Saldo agrárního zahraničního obchodu Česka bylo naposledy kladné v roce 1993. Od té doby je bilance v mínusu. Dosud nejhorší výsledky měl agrární zahraniční obchod v roce 2011, kdy skončil schodkem více než 36 miliard korun. Od té doby se zlepšuje, záporné saldo se za tři roky snížilo více než o 18 miliard korun.

Agrární obchod prohloubil schodek o čtyři miliardy korun