Slovenské zemědělství loni hospodařilo nejhůře od roku 2010

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

Slovenské zemědělství loni téměř zdvojnásobilo ztrátu na 4,7 milionu eur (127 milionů korun), a dosáhlo tak nejhoršího výsledku od roku 2010. Informovalo o tom slovenské ministerstvo zemědělství, které vývoj zdůvodnilo kromě jiného poklesem cen farmářských produktů.

„Rok 2014 byl příznačný výraznými cenovými propady zemědělských komodit, které nevykompenzoval ani značný nárůst produkce,“ uvedlo ministerstvo, podle kterého se ceny zemědělských produktů loni snížily o 7,8 procenta. To se projevilo například v cenách potravin, které mají značný podíl na vývoji spotřebitelských cen.

Loni Slovensko zaznamenalo nejvyšší sklizeň obilí za uplynulých deset let, ceny této komodity ale spadly o téměř pětinu. Celkové výnosy slovenských farmářů klesly o více než dvě procenta na 2,29 miliardy eur. Z toho téměř třetinu tvořily dotace.

Rok 2014 byl příznačný výraznými cenovými propady zemědělských komodit

Slovenští zemědělci si dlouhodobě stěžují, že země ztratila potravinovou soběstačnost a že slovenské potraviny mizejí z pultů slovenských obchodů. Loni záporné saldo zahraničního obchodu Slovenska se zemědělskými a potravinářskými produkty dosáhlo historického maxima přes miliardu eur, proti roku 2013 se prohloubilo o polovinu. Zhruba třetinou se na tomto výsledku podílela obchodní výměna s Českou republikou.

Zhoršení výkonů loni zaznamenalo zemědělství v celé EU. Zemědělská produkce zemí evropské osmadvacítky, vyjádřena v cenách producentů, klesla meziročně o 3,4 procenta.