Sušené mléko do státních rezerv dodá Babišova Olma

České mléko, ilustrační foto

České mléko, ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Vítězem jednoho z největších potravinářských tendrů Správy státních hmotných rezerv na sušené mléko vyhrála Olma z holdingu Agrofert. Mlékárna státu v první etapě tendru dodá pět set tun sušeného mléka za 32 milionů korun. Dalších šest částí tendru za téměř 190 milionů ale správa kvůli nezájmu musela zrušit a vyhlásí jej znovu. O tendr se přitom zajímaly i jiné mlékárny, které se státem o možnosti prodeje sušeného mléka do státních rezerv jednaly přes rok.

Cílem tendru bylo zmírnit dopady mléčné krize, která mlékařům přinesla stamilionové ztráty. „Na podmínky, které správa nastavila, bychom ale doplatili. Zakázka by nám přinesla ztrátu kolem sedmi až osmi milionů korun,“ řekl již dříve deníku E15 majitel jedné z největších firem z oboru skupiny Interlacto Oldřich Gojiš. Obdobný odhad měla i největší česká mlékárna Madeta.

„V mnoha bodech není vůbec reálné podmínkám správy vyhovět, například po stránce vzorkování nebo obměny pytlů. Tudíž jsme se rozhodli, že do tendru nevstoupíme,“ podotkl šéf Madety Milan Teplý. Nákup potravin do státních rezerv se správě dlouhodobě nedaří realizovat.

Za loňský rok kvůli často nulovému zájmu zrušila pět soutěží a nyní v lednu dalších pět. Podle správy je za nízkým zájmem nastavení přísnějších pravidel. Firmy tvrdí, že jsou prostě ekonomicky nevýhodné.