Teplé počasí zvýšilo chuť Čechů na pivo. Vypili ho skoro o desetinu víc než před rokem

Ilustrační fotografie k Plzeňskému prazdroji

Ilustrační fotografie k Plzeňskému prazdroji Zdroj: Michael Tomeš

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Výstav piva byl letos v květnu o devět procent vyšší než za stejné období v loňském roce. Vyplývá to z údajů Českého svazu pivovarů a sladoven.

V letošním květnu se dařilo výčepnímu pivu, které dlouhodobě oblibu u Čechů spíš ztrácí. Jeho spotřeba vzrostla oproti loňskému květnu o dvě procenta. "Po propadech, které jsme zaznamenali, je to velký úspěch," uvedla pro deník E15 výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. 

Spotřeba narostla také u sudového piva, a to o šest procent. Piva z cisteren Češi vypili  o pět procent víc. Přesná čísla svaz podle mediálního zástupce Marka Vomočila neposkytuje.

Svaz připisuje výsledky zejména slunečnému počasí v květnu. “Start hlavní sezony se tím urychlil a teplé počasí pomohlo k nepřetržitému chodu letních zahrádek,” dodala Ferencová. 

Do čísel svazu se promítl také dlouhodobý trend, který se týká piva v plechovkách. V Česku se ho meziročně vypilo dokonce o 35 procent víc. “Díky investicím do stáčíren na plechovková piva a současnému trendu se jeho celková výroba včetně exportu dostala před PET lahve,” komentoval nárůst svaz s tím, že u plechovek očekává další zvyšování.