Tři české mlékárny nově vystupují pod názvem Savencia

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

České mlékárenské podniky Povltavské mlékárny ze Sedlčan, TPK z Hodonína a Pribina z Přibyslavi vystupují od letošního roku pod jednotným názvem Savencia. Nový název zvolila francouzská skupina Bongrain, do níž všechny tři podniky již patřily. Značky potravin, které se ve třech českých závodech vyrábějí, zůstanou na trhu.

Jedná se například o sýry Lučina, Sedlčanský, Král sýrů, Pribináček či Apetito. Součástí skupiny jsou i slovenské mlékárny, které vyrábí potraviny pod značkou Liptov. „Z původních pěti právnických osob jsme postupně vytvořili dvě, jednu pro Česko a jednu pro Slovensko,“ uvedl generální ředitel pro český a slovenský trh Miroslav Maňásek.

Změna názvu má podpořit mezinárodní viditelnost firmy, bude se všude jmenovat stejně. Zákazníci mají změnu zaznamenat pouze na obale v informacích pro spotřebitele, všechny potraviny vyrobené v Sedlčanech, Přibyslavi či Hodoníně totiž ponesou jméno téhož výrobce.

Společnost Bongrain, předchůdce Savencie, začala podnikat na českém trhu už v roce 1993, kdy vstoupila majetkově do Pribiny a do konce 90. let totéž učinila u dalších dvou firem. V současnosti má v Česku a na Slovensku zhruba 1200 zaměstnanců. Tržby se pohybují v Česku okolo tří miliard korun, na Slovensku jsou poloviční. Francouzská mateřská společnost má téměř stoletou tradici a výrobky dodává do 120 zemí světa. Patří mezi pět největších světových firem v mlékárenství a sýrařství.