V Rusku je málo mléka. Pomůže Danone

V Rusku je málo mléka. Pomůže Danone

V Rusku je málo mléka. Pomůže Danone Zdroj: Profimedia.cz, kolaz E15

Danone se kvůli problému s nedostatkem čerstvého mléka v Rusku dohodlo s místní skupinou Damate na společném projektu výroby mléka ve výši 400 milionů eur. Produkce mléka v zemi ve třetím čtvrtletí nedosáhla ani 9,2 milionu tun a byla nejnižší za patnáct let. Ke konci října cena suroviny vzrostla meziročně o čtvrtinu. Podle zástupců Danone se ceny za mléko pohybují na nejvyšší úrovni za celou dobu jeho působení v Rusku.

Ve společném projektu se počítá s výstavbou několika výrobních komplexů, a to v Tjumeňské oblasti a republice Baškortostán. Danone bude nakupovat veškeré mléko, které se v závodech vyrobí, rovněž vypomůže finančně.

„ V T j ume n i postaví Damate mléčný komplex s kapacitou pro desetitisícové stádo, který by měl produkovat 105 tisíc tun mléka ročně. V Baškirii to bude výstavba provozu pro 8800 kusů s kapacitou 88 tisíc tun ročně,“ uvedl pro Vedomosti ředitel správní rady Damate Naum Babajev.

„V Rusku je nyní ohromný problém s mlékem a bohužel vidíme, že deficit roste. Bez podobných projektů nebudeme mít možnost zvyšovat odbyt,“ uvedla mluvčí Danone Marina Balabanová.

Damate a Danone jako jeden podnik

Detaily investice nejsou známé. Podle Babajeva Damate zřejmě s Danone vytvoří společný podnik. Danone by financovat rozvoj a výstavbu, ale nebude mít většinový podíl a nebude se podílet na přímém řízení závodů.

Cena, za niž bude Danone mléko odebírat, nebude tržní. „Nastavení mechanismu ceny by nás mělo ochránit od volatility trhu. Bude zohledňovat řadu faktorů a garantovat výrobci návratnost nákladů, zpracovatele zase ochrání od skoku cen,“ uvádí Danone.

Danone se dosud většinou do agrárních výrobních projektů nezapojovalo, ale partnery podporovalo přes vzdělávací programy. Například konkurenční společnosti PepsiCo, dalšímu lídrovi mléčného trhu v Rusku, však patří už pět mléčných farem.

Danone v Rusku
Rusko se pro Danone stalo jedním z největších trhů po akvizici firmy Unimilk. V minulém roce tam dosáhlo desetiny tržeb ve výši 20,9 miliardy eur. Ovládá čtvrtinu ruského trhu s mléčnými výrobky a má v zemi 22 výrobních závodů. Jen loni společnost zakoupila 1,7 milionu tun mléka.