Vedra prospívají kaprům – silně dohánějí váhu. Naopak pstruzi trpí

Ilustrační foto, kapr

Ilustrační foto, kapr Zdroj: Mica Radek/Sedmicka

Jihočeští rybáři kvůli dlouhotrvajícím vedrům zatím nezaznamenali žádný větší úhyn ryb. Naopak kapři po chladném květnu a červnu dohánějí přírůstky na váze. Navíc rybníky mají po červnových záplavách dostatek vody. Chov lososovitých ryb se ale vlivem okysličování vody prodraží. Kvůli horku museli rybáři přerušit krmení pstruhů.

„Teplo vítáme. Říká se, že když se lidi koupou, ryby rostou,“ poznamenal šéf představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda. Podle něj je ale předčasné hovořit o ekonomice chovu a cenách vánočních kaprů.

„Měli jsme nepříznivý červen, byl studený a byly velké průplachy rybníků. Přirozená potrava, na které máme postavenou výrobu, to znamená plankton a bentos byly opakovaně vypláchnuty, dopad to mělo na přírůstky. Květen byl to samé. Červenec to silně dohání,“ dodal Hůda.

Hrozí deficit kyslíku

Zároveň připustil, že počasí – dlouhá souvislá vedra – není úplně ideální. Mělo by se občas ochladit a zapršet. U mělkých hodně zabahněných rybníků se může projevit deficit kyslíku. Takové nádrže rybáři hlídají a okysličují. Jedná se ale o malé procento z celkem pěti stovek rybníků. Technika pomáhá především v chovných nádržích.

V hlubší vodě kolem tří čtyř metrů se má ryba kam schovat. „Ne vždy je to ale pravda, dochází ke stratifikaci kyslíku, v každé vrstvě rybníka je hodnota kyslíku jiná. Poznají to sportovní rybáři, že jim ryby přestanou brát. V některé vrstvě ten kyslík není,“ vysvětlil Hůda.

Pstruhům svědčí chlad

Horší dopad mají vedra na lososovité ryby, pstruh duhový nebo třeba siven potřebují chladnou, proudící vodu.

„Teplota vody je hodně vysoká, nemůžeme krmit kvůli velkému úbytku kyslíku, což jsou pro nás velké ekonomické ztráty. V některých nádržích, které se hodně ohřívají, dochází k menšímu úhynu ryb,“ řekl Jan Toncar z Pstruhařství Kaplice.

Na nádržích má pstruhařství Českého rybářského svazu deset prokyslovačů, za hodinu spotřebují deset kilowatt energie, což prodraží produkci.

Také sportovní rybáři z veder velkou radost nemají. „Je to spíše na opalování, než na ryby,“ řekl ČTK Tomáš Kepr z Jihočeského územního svazu ČRS. „Když jsou velká horka, je deficit kyslíku, zvláště v řekách jako je Nežárka, nebo Lužnice.“

Menší úhyny ryb rybáři zaznamenali na Dračici a Stropnici. Povodí Vltavy podle Kepra řekám upouštěním vodních nádrží nepomůže, protože prvořadý je dostatek vody pro elektrárny. Ohrožené jsou především pstruhové revíry, a to v nížinných tocích s malým spádem a nezastíněných korunami stromů.

 

 

 

Kapr versus řízek? Češi jsou o Vánocích konzervativní