Výrobci i prodejci potravin procházejí obří změnou

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku se zabývá rostlinnou a živočišnou prvovýrobou. Provozuje také prodejny na vesnicích.

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku se zabývá rostlinnou a živočišnou prvovýrobou. Provozuje také prodejny na vesnicích. Zdroj: ctk

Zaručená minimální velikost písma na obalech, seznamy alergenů obsažených v jídlech v podnicích hromadného stravování či jména výrobců u nebaleného zboží u pultového prodeje v řetězcích. To jsou nové povinnosti výrobců a prodejců potravin, které zavádí dvě nové právní úpravy. Od poloviny prosince platí nařízení Evropské komise o poskytování informací, od Nového roku pak tuzemská novela zákona o potravinách.

Podle ministerstva zemědělství je to nejzásadnější úprava potravinářské legislativy od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004. „Spotřebitelé díky tomu dostanou přehlednější a srozumitelnější informace o výrobcích, které nakupují. Novela zákona o potravinách zlepší jejich bezpečnost, ale také zefektivní dozor nad trhem,“ míní ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Ačkoli evropské nařízení znamenalo pro výrobce investice stovek tisíc až milionů korun do úpravy nových obalů, nové předpisy potravináři vítají. „Pevně doufáme, že bude pokračovat zájem českých spotřebitelů o české výrobky. Výrazně by k tomu měl napomoci i zákon o potravinách, který požaduje uvádění výrobce i u nebalených potravin, takže spotřebitel bude mít k dispozici informace, kým byl daný produkt vyroben,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Dalším úkolem pro potravináře je prosazení a podpora zákona o významné tržní síle. Stát by podle ní také neměl rezignovat na podporu a propagaci českých potravin.

Označování nebaleného zboží se kromě řezníků výrazně týká i pekařů. „Po zavedení nové potravinové legislativy spotřebitelé rozeznají v regálech u nebalených pekařských výrobků jejich výrobce, což zlepší jejich orientaci v nabízeném sortimentu a posílí poptávku po tuzemských výrobcích z regionu,“ míní i předseda svazu pekařů Jaromír Dřízal.

Co například zavádějí nové předpisy
» u nebalených potravin povinnost umístit u prodejního pultu údaje o alergenech a jejich výrobci
» prodejce musí poskytovat jasnou odpověď na složení nebalených salámů, uzenin, sýrů a salátů
» maximální sankce za špatně označené nebo nekvalitní potraviny se zvyšuje ze tří na deset milionů korun
» zvětšuje se minimální velikost písma na obalech na 1,2 milimetru (u nejmenších na 0,9 mm)
» restaurace a kavárny musí písemnou formou zveřejňovat seznamy alergenů v nabízených jídlech
» informace o původu u čerstvého vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa (od dubna)
» informace o rostlinném původu rafinovaných olejů a tuků