Vývoz českých zemědělců už třetím rokem roste rychleji než dovoz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Schodek agrárního zahraničního obchodu loni klesl o zhruba miliardu na necelých 24 miliard korun. Čeští zemědělci a potravináři vyvezli zboží za 158 miliard korun, meziročně o 9,8 miliardy víc. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Tuzemský export už třetím rokem roste rychleji než dovoz. Nejčastěji se vyváží obilí, mléko a řepkový olej.

Rostoucí vývoz svědčí o dobré kondici českého zemědělského a potravinářského obchodu, uvedlo ministerstvo zemědělství. Podle něj je schodek agrárního zahraničního obchodu nejnižší od vstupu České republiky do Evropské unie. Agrární dovoz dosáhl 182 miliard korun, oproti roku 2012 to je o devět miliard víc.

„Jsem rád, že se daří zvyšovat vývoz českých zemědělských produktů a potravin a naopak import do České republiky zpomaluje. Za pozitivní považuji především neustále se zvyšující vývoz zboží do zemí mimo Evropskou unii,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mimo Evropskou unii vyvážejí čeští zemědělci a potravináři nejvíce do Ruska, a to hlavně pivo, násadové vejce a výživu pro psy a kočky. Na Ukrajinu exportujeme mák, pivo, živé slepice, krmivo a sýry a do Švýcarska zejména cukr a výživu pro psy a kočky.

Největším mimoevropským trhem českých potravinářů a zemědělců je Japonsko, kam míří hlavně chmel a výživa pro psy a kočky. Právě větší zaměření na trhy mimo EU stojí podle MZe za pozitivním vývojem celkového salda agrárního zahraničního obchodu.