Potvrzeno: ekonomika stagnuje, bez aut by bylo ještě hůř

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Česká ekonomika stále stojí pouze na jedné noze, a to na výrobě aut. Ostatní obory jsou totiž stále v útlumu. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ve třetím čtvrtletí sice ekonomika meziročně vzrostla o 1,5 procenta, ale mezičtvrtletně hrubý domácí produkt stagnoval. A růst se podle analytiků nezrychlí, dokud nedojde k oživení domácí poptávky.

„Na rozdíl od ranních dat z Německa a Francie přichází studená sprcha,“ řekl k výsledkům analytik ČSOB Petr Dufek. První odhad HDP dopadl hůře než čekala ČNB, která předpokládala, že se ekonomika polepší o 1,7 procenta.

„A nijak extra dobré výsledky nemůžeme očekávat ani pro konec roku, kdy meziroční růst poklesne nejspíše už pod jedno procento,“ doplnil Dufek. Za celý letošní rok ČSOB očekává růst ekonomiky o 1,8 procenta, což bude slabší výsledek než loni a ještě hůře by podle odhadů měl dopadnout rok 2012.

Porovnání odhadů růstu české ekonomiky

Instituce Odhad pro rok 2011 Odhad pro rok 2012
Evropská komise 1,8 % 0,7 %
Ministerstvo financí 2,1 % 1 %
Česká národní banka 2 % 1,2 %
ČSOB1,8% 1,1%
Raiffeisenbank1,9% 0,3%

Zdroj: EK, MF, ČSOB, RB

O něco menším překvapením byly výsledky ekonomiky pro Michala Brožku z Raiffeisenbank. „Meziroční tempo 1,5 procenta je pouze desetinku pod naším odhadem. Horší výsledky průmyslu ukazovaly, že šance na výraznější růst jsou slabé. Na druhou stranu slušný výkon Německa dával šanci na udržení se v plusu. Jedná se o předběžný údaj, který s vysokou pravděpodobností podlehne revizi, uvedl Brožka.

„Vzhledem k tomu, že se „špatné věci“ začaly odehrávat především ve čtvrtém čtvrtletí, je pravděpodobné, HDP v Česku ve čtvrtém čtvrtletí již zamíří do mínusu. Za rok 2011 čekáme růst 1,9 procenta. Na příští rok jsme počítali s minimálním růstem o 0,3 procenta, ovšem poslední vývoj v eurozóny ukazuje zvyšující se pravděpodobnost sklouznutí do celoročního mínusu,“ doplnil.

Hlavním zdrojem růstu dál zůstává zpracovatelský průmysl, zejména výroba aut. Opačně působily meziroční poklesy především v odvětvích zemědělství a stavebnictví.

Postupný pokles domácí poptávky kompenzoval pozitivní vývoj zahraničního obchodu, který i přes oslabení zahraniční poptávky zůstává jedinou zvyšující se výdajovou složkou HDP.

Vývoj HDP v Česku

HDP ČeskoHDP Česko | indexmundi.cz

Pikora: Až moc se podobáme Portugalsku, ujíždí nám vlak

„Domácnosti šetří, bojí se budoucnosti a výdaje odkládají. Spotřeba domácností proto přispívá k růstu negativně. S veřejným sektorem to je podobné. Místo aby ve špatných dobách ekonomice pomáhal, nyní ji brzdí. To je dáno tím, že vláda ztratila nad fiskální politikou moc. Deficit máme neustále, ať ekonomika roste nebo klesá. Domácí poptávka je proto nyní velmi slabá a je hlavním důvodem pomalého růstu. Dokud nedojde k oživení domácí poptávky, HDP nezrychlí svůj růst,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Ani v mezinárodním porovnání podle něj nejsou dnešní údaje žádným zázrakem. „Německá ekonomika rostla ve třetím kvartále o 2,5 procenta a slovenská o 2,9 procenta. Takže zatímco Slováci stále v HDP na hlavu dohání Němce, Češi nikoli. A trvá to už dlouho. Ujíždí nám vlak a až moc se podobáme Portugalsku. Tomu vlak už ujel definitivně,“ varuje Pikora.