Potvrzeno: Ekonomika USA prudce zrychlila

Nákupní horečka v USA

Nákupní horečka v USA

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta. Oznámilo to dnes na základě konečných údajů americké ministerstvo obchodu. Potvrdilo tak svůj předchozí odhad z konce minulého měsíce. Tempo hospodářského růstu se více než zdvojnásobilo z 1,1 procenta v prvním čtvrtletí.

Ministerstvo nicméně upozornilo, že jeho index spotřebitelských cen se snížil o 0,1 procenta. Zaznamenal tak první pokles od hospodářské recese v letech 2007 až 2009. Tento pokles podle agentury Reuters představuje znepokojivý signál pro ekonomiku, protože naznačuje, že podniky mají pouze omezený prostor pro zvyšování cen.

Řada analytiků předpokládá, že ve třetím čtvrtletí hospodářský růst zpomalí a dosáhne maximálně dvou procent. Původně přitom ekonomové doufali, že růst bude ve druhé polovině roku zrychlovat.

Americké ministerstvo práce dnes v samostatné zprávě uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl o 5000 na 305 tisíc osob. Dostal se tak na druhou nejnižší úroveň za posledních šest let. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že trh práce se nadále zotavuje z útlumu vyvolaného hospodářskou recesí.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden překvapivě ponechala beze změny rozsáhlé nákupy dluhopisů, jimiž se snaží podporovat domácí ekonomiku. Nenaplnila tak očekávání, že začne nákupy dluhopisů postupně omezovat. Banka také zhoršila odhad hospodářského růstu pro letošní i příští rok.

Fed nyní předpokládá, že americká ekonomika letos stoupne o 2,0 až 2,3 procenta, zatímco v předchozí prognóze počítal s růstem v rozsahu 2,3 až 2,6 procenta. Odhad růstu na příští rok banka snížila na 2,9 až 3,1 procenta z dříve předpokládaných 3,0 až 3,5 procenta.