Průměrná mzda loni vzrostla jen o 522 korun

peněženka, peníze

peněženka, peníze Zdroj: profimedia.cz

V České republice loni průměrná mzda vzrostla na 24 319 korun. Byla tak meziročně vyšší o 2,2 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila jen o 0,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Vývoj v podnikatelské a nepodnikatelské sféře se přitom podle statistiků lišil. Zatímco v soukromých firmách mzdy po odečtení inflace vzrostly o 0,8 procenta, v nepodnikatelské sféře průměrné platy reálně klesly o 1,8 procenta. Analytici zároveň upozorňují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.

Průměrná měsíční mzdaPrůměrná měsíční mzda | CSU

„Jako dobrý rok mohou označit 2011 jen v několika málo odvětvích, kde vzrostl jak počet zaměstnanců, tak se i výrazněji zvýšila průměrná mzda,“ uvedli statistici. Patří sem například činnosti v oblasti nemovitostí, administrativní a podpůrné činnosti, peněžnictví a pojišťovnictví, informační a komunikační činnosti, ale i obchod. Dařilo se průmyslu, výrazně zejména zpracovatelskému.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2011 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 26 067 korun, což je o 502 korun, tedy dvě procenta více než ve stejném období roku 2010. Po odečtení inflace však o 0,4 procenta klesla. V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 2,1 procenta, reálně poklesla o 0,3 procenta, v nepodnikatelské sféře se zvýšila nominálně o 1,6 procenta, reálně se snížila o 0,8 procenta.

„Zatímco v nepodnikatelské sféře průměrný plat reálně nerostl ani v jednom čtvrtletí roku 2011, do podnikatelské sféry se tento trend přelil až na závěr roku a jde tu o první zaznamenaný pokles reálné mzdy tohoto roku,“ uvedli statistici. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve 4. čtvrtletí 2011 po očištění od sezónních vlivů o 0,4 procenta.