Airbus bude poprvé vyvíjet vrtulníky ve východní Evropě

Transportní vrtulník Eurocopter EC 725 Caracal alias SuperPuma, na jehož vývoji se podíleli i polští inženýři

Transportní vrtulník Eurocopter EC 725 Caracal alias SuperPuma, na jehož vývoji se podíleli i polští inženýři Zdroj: Airbus Helicopters

Vrtulníková divize evropského leteckého gigantu Airbus otevřela své první vývojové centrum ve východní Evropě. Kancelář v polské Lodži doplní centra ve Francii, Německu a Španělsku.

„V Polsku vidíme značný potenciál, především kvůli mladým a schopným inženýrům,“ uvedl šéf Airbus Helicopters Guillaume Faury. V Lodži se budou vyvíjet především mechanické součástky, které najdou využití v civilních i vojenských vrtulnících Airbus Helicopters.

Zatím v kanceláři pracuje deset lidí, postupně by se počet zaměstnanců měl vyšplhat na sto. Šanci na uplatnění mají například absolventi technické univerzity v Lodži, která s Airbusem dlouhodobě spolupracuje. Univerzita v říjnu oznámila otevření nového oboru zaměřeného na leteckou techniku.

Airbus Helicopters spolupracuje s polskými technickými univerzitami už deset let. Polští inženýři se podíleli například na vývoji útočné helikoptéry Eurocopter Tiger či transportního vrtulníku EC 725 Caracal.

Vrtulníková divize Airbus Group je největším výrobcem helikoptér na světě. V civilním sektoru se společnosti drží tržní podíl 44 procent. Po celém světě firma zaměstnává přes 23 tisíc lidí.