Airbus: Klíč k růstu je v Asii

Airbus A350 na aerosalonu v Singapuru

Airbus A350 na aerosalonu v Singapuru Zdroj: Airbus

V příštích 20 letech se v asijsko-pacifickém regionu prodá 11 tisíc nových dopravních letadel. Oblast se tak postará o více než třetinu celosvětové poptávky a stane se globálně nejdůležitějším trhem pro letecký průmysl, předpokládá Airbus.

Asijské aerolinky v letech 2013 až 2032 nakoupí 10 940 dopravních letadel v hodnotě 1,8 bilionu dolarů. To představuje 37 procent celosvětové poptávky, Evropa, Severní Amerika a Blízký východ zůstávají daleko pozadu.

„Moje sdělení je jasné. Toto je oblast, která bude pro odvětví v příštích letech nejživější,“ prohlásil šéf Airbusu Fabrice Bregier na právě probíhajícím aerosalonu v Singapuru. Vysoký zájem výrobce očekává navzdory mnohým pochybám o stavu rozvíjejících se ekonomik.

Flotily asijských dopravců se díky investicím více než zdvojnásobí, ze současných necelých pěti tisíc letadel na více než 12 tisíc za dvacet let. Aerolinky budou ve srovnání se zbytkem světa nakupovat větší a dražší letouny, na celkové hodnotě prodaných letadel se budou podílet ze 42 procent. Dopravci zároveň vyřadí skoro 3800 opotřebovaných strojů.

Ještě prudší růst zaznamená nákladní doprava. Podle Airbusu asijské aerolinky zvětší své nákladní flotily ze současných 300 na 970 letadel. Jen 270 z nich ovšem budou zcela nové letouny, zbylé vzniknou přestavbou z osobních verzí.

Hospodářské výsledky Airbusu za loňský rok předpovědi výrobce potvrzují. Firma loni asijským zákazníkům dodala 331 letadel, tedy většinu svojí loňské produkce. Zároveň získala 379 závazných objednávek.

Vietnamci objednali 63 letadel
Nástup vlny poptávky od asijských dopravců potvrdily na singapurském aerosalonu vietnamské nízkonákladové aerolinky VietJetAir, když si u Airbusu objednaly 63 letadel a zajistily si opci na další třicítku strojů. Airbus dodal, že ve středu očekává podpis další zakázky.