Airbus nedodrží slib, A350 nabere další zpoždění

Vizualizace Airbusu A350

Vizualizace Airbusu A350 Zdroj: Airbus

První trup A350
Část trupu A350 v transportním letounu A300 Beluga
Část prvního trupu A350
Příďový podvozek A350
Testování motorů pro A350 zatím probíhá na obří A380
5
Fotogalerie
První letouny Airbus A350 dorazí k zákazníkům až v druhé půli roku 2014. Firma oznámila, že očekávaný konkurent Boeingu 787 Dreamliner bude mít kvůli potížím při vývoji křídel několikaměsíční zpoždění.

Je to přitom už druhé zpoždění vývoje, které evropský letoun postihlo. Start výroby byl již dříve odložen o rok a na letošním aerosalonu v britském Farnborough se zástupci společnosti dušovali, že další odklad nehrozí.

Manažer projektu A350 Didier Evrard deníku Wall Street Journal vysvětlil, že problém nastal při vyvrtávání děr do křídel. Vývoj nového automatizovaného procesu trval déle, než se očekávalo. „Udělám vše, abych omezil dopad zpoždění. Je to otázkou několika týdnů,“ prohlásil Evrard.

Zpoždění by se nicméně nemělo dotknout testování letadel, které by začne přibližně za rok. Křídla pro první dvě letadla totiž byla vyrobena ručně. Další čtyři testovací letouny již ale mají využít sériově vyráběné díly, takže se celý proces ověřování v praxi protáhne.

O problému s vrtáním děr do křídel byli již dříve informování zákazníci, až dosud ale Airbus doufal, že se mu potíže podaří vyřešit bez dopadu na stanovené termíny. Ti, kteří si A350 už objednali, ale pravděpodobně nebudou překvapeni. „Každá nová technologie má svá rizika,“ prohlásil na začátku tohoto měsíce šéf aerolinek Cathay Pacific John Slosar poté, co objednal dalších deset A350.

Zpoždění při vývoji A350 není v odvětví žádnou výjimkou. Obří Airbus A380 nabral při vývoji více než tříleté zpoždění, stejně tomu bylo i v případě Dreamlineru od amerického Boeingu. Oba rivalové nyní pracují na výroby, které by do budoucna měly eliminovat výpadky jednotlivých dodavatelů, aby nedocházelo ke zpožděním při montáži i po uvedení letadel na trh.