Airbus pokořil prodejní i objednávkový rekord, nyní chce porazit Boeing

Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse

Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
10
Fotogalerie
Výrobce letadel Airbus ani loni nedokázal v počtu dodaných letadel překonat svého hlavního rivala, americkou firmu Boeing. V počtu nashromážděných objednávek mu ale už utíká a jak slíbil šéf Airbusu Fabrice Brégier, do několika let Boeingu sebere i poslední triumf.

Airbus loni zákazníkům předal 626 letadel, meziročně o 38 strojů více. Nashromáždila také 1503 čistých objednávek, což představuje oproti roku 2012 růst o 80 procent. Čísla se tak téměř shodují s dřívějšími informacemi agentury Reuters. V počtu dodaných letadel Boeing Airbusu utekl o 22 strojů, ve sbírání objednávek ale o 148 kusů zaostal.

Evropský výrobce dosáhl ještě na další rekord, který se v tomto případě týká celého odvětví. Ještě nikdy se totiž žádnému výrobci letadel nepodařilo získat 1619 takzvaných hrubých objednávek, zahrnujících i později zrušené zakázky. Úspěch je o to větší, že zatímco Boeing se může v nabídce pochlubit dvěma novými modely, na příchod Airbus A350 se ještě čeká.

OBRAZEM: Výroba Airbusu A320

Celkový převis objednávek je Airbusu také větší než u konkurence. Při 5559 zakázkách má firma s ohledem na současné výrobní kapacity zaručenou práci na příštích devět let. Boeing má nyní 5080 nesplněných zakázek.

Airbus i Boeing urychlují výrobu

S plnými zakázkovými knihami se nyní pozornost výrobců přesouvá k uspokojení zákazníků. „Tato vlna poptávky nebude pokračovat, budeme ale pokračovat ve zvyšování produkce,“ řekl šéf prodejů Airbusu Joahn Leahy. Airbus měsíčně vyrábí 42 svého nejpopulárnějšího modelu A320 a připouští, že v případě dostatečné poptávky tempo výroby zvýší. Nárůst produkce slibuje i Boeing pro model 737 - ze současných 28 na 47 měsíčně v roce 2017. Oba výrobci nyní připravují nové verze svých nejprodávanějších letadel.

Překážkou ve zrychlování výroby mohou být dodavatelé. Airbus nedávno zrušil své plány zvýšit produkci na 44 A320 za měsíc kvůli tomu, že řetězec výrobců komponentů nebyl na takové tempo připraven. Nyní podle zdrojů agentury Reuters Airbus dodavatele nabádá, aby své kapacity připravily na 52 letadel za měsíc.

S výhledem na letošní rok je Airbus opatrný. Zatímco v minulých letech firma zveřejňovala cílový počet objednávek, letos tento zvyk opustila. Leahy pouze uvedl, že objednávky by měly přinejmenším držet tempo s počtem vyrobených letadel.