Airbus si patentoval oddělitelnou kabinu, má zrychlit nástup cestujících

Patent Airbusu na odpojitelnou kabinu cestujících

Patent Airbusu na odpojitelnou kabinu cestujících Zdroj: United States Patent and Trademark Office

Světlo světa spatřil další ze série patentu evropského výrobce letadel Airbus, a stejně jako ty dřívější je velmi nekonvenční. Airbus nyní přišel s návrhem prostoru pro cestující, který by se mohl oddělit od zbytku letadla. Výsledkem má být zrychlené odbavení cestujících.

Cestující nastoupí do kabiny letadla, a když se usadí na svých místech, zdvihne kabinu obří jeřáb a jako kontejner ji usadí na „podvozek“ letadla. Tak si Airbus představuje budoucnost letecké dopravy. O registraci svého nápadu požádal v únoru 2013 a nyní mu americký patentový úřad vyhověl.

Novinka, na níž upozornil server Wired, má výrazně zkrátit čas, který letadla tráví na zemi, kdy aerolinkám nevydělávají. Cestující by totiž mohli na palubu nastupovat ještě předtím, než je jejich letadlo připravené.

Kabina na míru každého letu

„Čas, po který jsou letadla znehybněná na zemi mezi dvěma lety, zvyšuje jejich provozní náklady. Čím je tato doba delší, tím méně času stráví ve vzduchu,“ uvedl Airbus v patentové žádosti. Stoupají i náklady na palivo, dodal výrobce. Podle Airbusu navíc výměnné kabiny aerolinkám umožní rychle změnit rozvržení interiéru podle potřeby na dané lince.

Délka pobytu letadel na zemi výrazně ovlivňuje ziskovost aerolinek. Boeing vypočítal, že zkrácení tohoto času o deset minut zvýší úroveň vytížení letadel o 8,1 procenta. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) přitom spočítalo, že v průměru letecké společnosti na jednom cestujícím vydělají jen 8,27 dolaru (211 korun).

Mezi plánem Airbusu a jeho uskutečněním ale pravděpodobně uplynou desítky let. Nejen že by pro něj výrobce musel vyvinout zcela nový letoun, ale rozsáhlými úpravami by musela projít i letiště.