Airbus uvažuje o další čínské továrně, očekává obří zakázku

Airbus má zatím v Číně jednu montážní linku ve městě Tchien-ťin, uvažuje ale o další

Airbus má zatím v Číně jednu montážní linku ve městě Tchien-ťin, uvažuje ale o další Zdroj: Airbus

Čínský prezident Si Ťin-pching během své březnové návštěvy v Paříži podepíše objednávku na desítky či stovky dálkových letounů od evropského výrobce Airbus pro státní aerolinky. Airbus uvažuje, že kvůli objednávce v Číně postaví další továrnu.

Peking objedná 70 až 200 Airbusů A330, tvrdí zdroje týdeníku Aviation Week. Další podrobnosti nejsou známy, je také možné, že smlouva se ihned neobjeví v oficiálních objednávkových knihách, dodávají.

Letecký průmysl očekává, že Čína letos předloží další objednávky, protože ještě neuzavřela plány pro pětiletku začínající v roce 2016. Výkonný ředitel výrobce leteckých motorů CFM Chaker Chahrour na nedávném aerosalonu v Singapuru uvedl, že Peking letos nakoupí 800 až 1000 strojů s tím, že 80 procent z toho budou menší stroje z jednou uličkou. To by odpovídalo zájmu o 160 až 200 větších dálkových letounů.

Další zdroje týdeníků ovšem tvrdí, že čínská poptávka letos metu tisíce letadel překročí. Podle oslovení expertů, kteří si nepřáli být jmenování, už výrobci s těmito objednávkami ve svých plánech počítají.

Pokud Čína objedná dost letadel, počítá Airbus s tím, že v zemi otevře montážní linku pro A330. Evropský výrobce letadel by tak v Číně měl už druhý závod po továrně v Tchien-ťinu, která od roku 2009 vyrábí pětinu světové produkce modelu A320.

Podle nedávné předpovědi Airbusu asijské aerolinky v příštích dvaceti letech koupí 11 tisíc nových letadel. Oblast se tak postará o více než třetinu celosvětové poptávky a stane se globálně nejdůležitějším trhem pro letecký průmysl.