Airbus vstupuje do boje o armádní vrtulníky, slíbil spolupráci s LOM Praha

Airbus H225M

Airbus H225M Zdroj: Airbus Helicopters

Společnost Airbus Helicopters potvrdila svůj zájem o dodávky vrtulníků české armádě. Výrobce minulý týden podepsal memorandum o porozumění se státním podnikem LOM Praha. Pokud Airbus státní zakázku získá, LOM by se staral o údržbu a opravy vrtulníků. Ve hře je i možné rozšíření spolupráce do dalších oblastí.

Airbus se ke spolupráci zavázal „v rámci probíhajícího tendru na víceúčelové vrtulníky“. Kromě servisních služeb by LOM Praha zajišťoval i úpravy vrtulníků podle požadavků české armády a výcvik posádek, vyplývá ze zprávy, kterou Airbus Helicopters zveřejnil na svém webu.

Evropský letecký gigant se bez dalších podrobností zmiňuje také o „potenciálním rozšíření aktivit o budoucí exportní spolupráci“.

Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek nechtěl podpis dohody komentovat. „Jedná se o obchodní záležitost LOM Praha, ke které se nemůžeme vyjadřovat,“ řekl. Ředitel LOM Praha Roman Planička se k zaslaným dotazům nevyjádřil.

U Poláků Airbus uspěl

Armáda chce postupně nahradit všechny dopravní i bojové vrtulníky typu Mi, které má ve své výzbroji. V první vlně poptává 12 víceúčelových vrtulníků, které mají nastoupit na místo dosluhujících bojových strojů Mi-24/35. Armáda by nové stroje měla zařadit na přelomu let 2017 a 2018, celkem plánuje nakoupit 30 až 35 vrtulníků.

Airbus neupřesnil, jaký typ armádě nabízí. Podobný tendr polské armády firma v dubnu vyhrála se strojem H225M, když porazila britsko-italskou skupinu AgustaWestland a amerického výrobce Sikorsky.

Zájem o český armádní tendr už dříve podpisem memoranda s LOM Praha potvrdily právě AgustaWestland a americký Bell Helicopter. Italové armádě nabízejí stroje AW139. Vrtulníky Bell UH-1Y Venom by Česku ze svých zásob dodalo námořnictvo USA. Své stroje armádě nabídl také Sikorsky, který v Česku spolupracuje s Aerem Vodochody.