Airbusu se daří, do pěti let prý ve výrobě předstihne Boeing

Ocas prvního Airbus A350 ještě před nasazením na letadlo

Ocas prvního Airbus A350 ještě před nasazením na letadlo Zdroj: Airbus

První Aribus A350 dostal finální nátěr
První Aribus A350 dostal finální nátěr
První Aribus A350 dostal finální nátěr
První Aribus A350 dostal finální nátěr
První airbus A350 dostal finální nátěr
7
Fotogalerie
Evropský výrobce letadel Airbus během čtyři nebo pěti let předstihne svého amerického konkurenta Boeing a stane se největším producentem letadel na světě. V rozhovoru pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag to prohlásil generální ředitel Airbusu Fabrice Brégier.

Letošní rok by prý pro evropskou společnost mohl být vynikající. Airbus zákazníkům dodá šest stovek letadel. V příštím roce to bude údajně ještě víc. Také objednávky překonaly odhady a podnik zvýší výrobu nových modelů letadel A320Neo a A350.

„V období let 2017 a 2018 budeme rovněž opět schopni stát se prvními z hlediska dodávek,“ poznamenal Brégier v rozhovoru.

Airbus minulý týden oznámil, že získal historickou objednávku od letecké společnosti Japan Airlines (JAL) v Japonsku, kde má dominantní postavení Boeing. Největší japonské aerolinky si u Airbusu objednaly 31 letadel A350 s opcí na nákup dalších 25 strojů.

Vývoj a výroba Airbusu A350:

Pro Boeing šlo podle pozorovatelů o významnou prohru, protože JAL a další japonské aerolinky ANA patří mezi největší odběratele jeho letadel Dreamliner. Ty ale delší dobu potýkají s různými technickými potížemi a na začátku letošního roku několik týdnů nesměly do vzduchu.

„Počítám s tím, že zprovoznění letadel A350 se odehraje podstatně snadněji,“ prohlásil Brégier o modelu A350, který má být odpovědí evropského výrobce na dreamlinery.

Airbus v minulých letech několikrát informoval o odkladu dodávek prvních letadel A350. První stroje by nyní měl dodat ve druhém pololetí 2014.