Akcie NWR padají na historické dno, za týden ztratily čtvrtinu hodnoty

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Akcie těžební společnosti New World Resources (NWR), která je mimo jiné majitelem černouhelné firmy OKD, po včerejším krátkém růstu pokračovaly v sestupném trendu posledních dnů. Cenné papíry společnosti, kterou ovládá podnikatel Zdeněk Bakala, dnes klesaly o více než 10 procent. Uzavřely oslabené téměř o devět procent na 36 korunách. Tržní kapitalizace firmy se tak dostala na své historické minimum. NWR ve čtvrtek oznámila, že v prvním čtvrtletí hospodařila se ztrátou 80,3 milionu eur.

Ztráta NWR v letošním prvním kvartále mírně překonala odhady analytiků. Ve stejném období loňského roku měla firma čistý zisk šest milionů eur. Společnost oznámila, že kvůli slabším hospodářským výsledkům mimo jiné snižuje mzdy o deset procent a hodlá prodat ostravskou koksárenskou společnost OKK. K ziskovosti se chce vrátit v příštím roce.

Akcie včera nejprve reagovaly mírným růstem, poté se ale trend zlomil. Dnes navázaly na vývoj z předešlých dní a propadají už osmý den v řadě. K prohloubení pádu zřejmě přispěl i výrok analytiků JP Morgan, kteří snížili cílovou cenu akcie o 56 procent až na 70 pencí, tedy asi 21,6 korun. „Uhelná společnost nakonec uzavřela na novém historickém minimu 36 korun. Celkově tento týden propadla o málo vídaných 25 procent,“ sdělil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Cenné papíry NWR vstoupily na burzu s upisovací cenou 425 korun za akcii. Jejich hodnota se pak dokonce přehoupla přes 600 korun za akcii. Současná hodnota akcie kolem 35 korun znamená ztrátu tržní kapitalizace z doby vrcholu na úrovni 150 miliard korun na současných zhruba 10 miliard.

Vývoj akcií NWR od vstupu na burzu

Vývoj akcií NWR od vstupu na burzuVývoj akcií NWR od vstupu na burzu | patria.cz

NWR chce aktuální hospodářskou ztrátu řešit krátkodobými opatřeními, ze kterých chce získat 100 milionů eur. Kromě plošného snížení platů počítá také s odprodáním zásob 500 tisíc tun energetického uhlí v hodnotě 15 milionů eur. Sníží také na letošní rok plánované investice o 20 milionů eur. Firma dál věří, že se do roku 2017 stane lídrem na evropském trhu s koksovatelným uhlím.

New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba padesátiprocentní podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

Za burzovním úspěchem NWR stály přehnané odhady zásob uhlí