Albánie šetří zmaření prodeje energetické společnosti skupině ČEZ

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Albánský parlament ve čtvrtek zahájil vyšetřování zmařeného prodeje albánské energetické společnosti, který údajně stál Albánii 414 milionů eur (11,2 miliardy korun). Podle agentury AP se to uvádí v dnes vydaném prohlášení. Záležitost se týkala nyní již vyřešeného sporu české energetické skupiny ČEZ s albánským státem.

Podle zmíněného prohlášení albánští poslanci ve čtvrtek v Tiraně zvolili zvláštní jedenáctičlennou komisi. Jejím úkolem je do tří měsíců zjistit, zda privatizační proces neprovázelo porušování zákonů.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Podíl 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje tehdy koupila za zhruba 102 milionů eur (asi 2,75 miliardy korun).

V lednu 2013 ale albánský regulační úřad české firmě odebral licenci s odůvodněním, že nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad firmou kontrolu.

Česká společnost kvůli tomu vyvolala arbitrážní řízení s Albánií, které však v červnu 2014 ukončila díky dohodě o narovnání. ČEZ podle této dohody získá do roku 2018 v ročních splátkách 100 milionů eur, tedy částku zhruba odpovídající počáteční investici do nákupu společnosti CEZ Shpërndarje.