Allianz a Borealis dokončily akvizici českých plynovodů Net4Gas

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Konsorcium německé pojišťovny Allianz a kanadského fondu Borealis Infrastructure v těchto dnech dokončilo akvizici provozovatele české plynovodní sítě Net4Gas. Německo-kanadské sdružení koupilo český podnik na konci letošního března od energetické skupiny RWE za víc než 41 miliard korun.

Šéfové obou firem oznámili dokončení transakce k pátku 2. srpna ve společné tiskové zprávě. Generální ředitel Borealisu Michael Rolland zdůraznil, že jde o úplně první investici fondu v České republice.

„Net4Gas výrazně rozšíří naše stávající podniky v sektoru energetiky a dopravy v Evropě. Tato investice přímo zapadá do naší strategie získávání, vlastnění a řízení stabilních infrastrukturních aktiv v dlouhodobém horizontu,“ vysvětlil Rolland.

Obě firmy, Allianz a fond Borealis Infrastructure, drží každá ve společném konsorciu přesně padesátiprocentní podíl.

Net4Gas provozuje přes 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Firma s víc než 500 zaměstnanci se na zisku RWE v roce 2011 podílela asi 11 procenty.

Německá RWE se zbavila Net4Gas v rámci svého programu prodeje majetku, jehož cílem je snížení zadluženosti. O provozovatele páteřní sítě českých plynovodů se kromě vítězného konsorcia ucházely také skupina KKCG Karla Komárka, belgický operátor plynovodů Fluxys ve spolupráci s investiční společností Global Infrastructure Partners a Energetický a průmyslový holding s australskými fondy Macquarie.

Borealis spravuje aktiva v hodnotě kolem 10 miliard kanadských dolarů (asi 190 miliard korun). Je investiční větví jednoho z největších kanadských penzijních fondů Ontario Municipal Employees Retirement System. Má pobočky v Torontu, Londýně a New Yorku.

Pojišťovací skupina Allianz vstoupila do sdružení prostřednictví své investiční platformy Allianz Capital Partners, která spravuje majetky za 8,5 miliardy eur (kolem 220 miliard korun).

Do plynovodů dáme dalších 15 miliard