Alžírsko zahájí průzkum obřích ložisek břidlicového plynu

těžební plošina (ilustrační foto)

těžební plošina (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0. David Merrett. Wikimedia Commons

Alžírsko zahájí průzkum svých potenciálně rozsáhlých ložisek břidlicového plynu. Vláda rozhodla o uskutečnění vrtů a podpořila vstup zahraničních investorů do rozvoje nového zdroje, sdělila dnes agentura AP. Alžírsko je jedním z hlavních dodavatelů plynu do Evropy a možnou alternativou ruských dodávek.

Podle loňské zprávy amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) by Alžírsko mělo mít v břidlicových formacích uloženo asi 20 bilionů krychlových metrů plynu. Alžírské rezervy tak jsou podle EIA třetí nejvyšší na světě po Číně a Argentině.

EU ročně spotřebovává kolem 450 miliard kubíků plynu, z toho asi třetinu odebírá z Ruska, většinou přes ukrajinské území. Obavy o budoucnost ruských dodávek vyvolaly okolnosti nynější ukrajinské krize.

Alžírsko bude nyní chtít zjistit, nakolik jsou jeho zásoby břidlicového plynu komerčně využitelné. Během příštích sedmi až 13 let vláda předpokládá uskutečnění 11 vrtů.

Těžba ropy i plynu v Alžírsku klesá

Alžírská ekonomika je silně závislá na vývozu ropy a plynu, v posledních letech ale jejich těžba klesá. Loni Alžírsko vyvezlo 45 miliard kubíků plynu, uvedla státní energetická společnost Sonatrach. Těžba se dostala na vrchol 65 miliard kubíků už v roce 2005, od té doby slábne.

Rozvoj břidlicových ložisek plynu a ropy je nejdále v USA, které v posledních letech zažívají „břidlicovou revoluci“ a následnou transformaci energetiky. Těžbu těchto zdrojů nyní prudce zvyšuje Čína a tento týden první objevy břidlicového plynu v Argentině učinila státní společnost YPF a americký koncern Exxon Mobil.

Pět zemí s největšími technicky vytěžitelnými zásobami břidlicového plynu
PořadíZeměZásoby v bil. m3
1Čína30
2Argentina23
3Alžírsko20
4USA19
5Kanada16

Zdroj: EIA

Ilona Švihlíková: Zemní plyn jako strategická zbraň?