Americký výrobce senzorů zaměstná v Přestanově 250 lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Americký výrobce magnetických snímačů a měřicích přístrojů zaměstnaná v průmyslovém parku v Přestanově na Ústecku 250 lidí. Závod otevře příští rok. Do technologie plánuje investovat do roku 2018 přes 24 milionů dolarů (zhruba 584 milionů korun). Uvedl to Petr Kovařík ze společnosti VGP, která halu začala pro investora nyní stavět.

Společnost SSI Technologies se zaměřuje na výrobu magnetických snímačů, snímačů tlaku a hladiny, senzorů či digitálních tlakoměrů a digitálních měřičů hladiny pro automobilový průmysl a strojírenský trh.

Poprvé mimo USA

Česko a Přestanov, který leží v těsném sousedství dálnice D8, si firma vybrala mimo jiné pro napojení na hlavní dopravní tahy a letiště. Závod společnosti je prvním mimo území Spojených států. „Dostupnost pracovní síly hrála při výběru lokality také svoji důležitou roli,“ uvedl výrobní ředitel SSI Technologies Frank Jassner. V Ústí nad Labem bylo v dubnu bez práce zhruba 9500 lidí a míra nezaměstnanost činila 11,8 procenta. Investiční pobídku firma získala od vládní agentury CzechInvest.

Hala bude velká 3515 metrů čtverečních. První část předá VGP investorovi podle Kovaříka v závěru roku. Zahájení výroby plánuje společnost ve třetím čtvrtletí příštího roku. V první etapě nabídne práci 250 lidem.

V parku v Přestanově už působí dvě firmy. Sklad provozuje děčínská spediční firma Bohemia Cargo a další prostory si pronajal výrobce automobilových součástek.

Napojení na D8 láká další investory

Společnost VGP jedná podle Kovaříka i s dalšími investory. Napojení na dálnici D8 je jednou z největších výhod lokality. „Zároveň právě nedokončená dálnice D8 přes České středohoří nás trápí nejvíc. Újmu z toho má mimo jiné Česká republika. Vysocí manažeři totiž raději bydlí v Drážďanech, kam je to z Přestanova půl hodiny, místo toho, aby jezdili do Prahy,“ podotkl Kovařík. Termín dokončení dálnice se neustále posouvá. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při nedávné návštěvě Německa zopakoval příslib Česka, že do konce roku 2018 by měla být otevřena dálnice D8 mezi Prahou a Drážďany.