Analytici: NWR loni snížila ztrátu, klesly jí ale tržby

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, snížila v loňském roce ztrátu proti roku 2013, meziročně jí ale poklesly tržby. Vyplývá to z odhadů analytiků. Společnost se předloni propadla kvůli odpisům majetku do čisté ztráty 970,27 milionu eur (zhruba 26,6 miliardy korun), tržby činily 850 milionů eur (asi 26,3 miliardy korun). Výsledky za rok 2014 oznámí firma v úterý.

„Roční tržby NWR klesly meziročně kvůli nižším cenám uhlí i menším objemům jeho těžby a prodeje odhadem ke zhruba 670 milionům eur,“ odhadl pro analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Již v lednu NWR oznámila, že v loňském roce vytěžila 8,6 milionu tun uhlí, což je zhruba o dvě procenta méně než v roce 2013. Firma přitom plánovala těžbu na úrovni 8,75 až devět milionů tun.

Do výsledků za celý loňský rok se navíc podle Hlinomaze promítnou další náklady a jednorázové negativní položky spojené s kapitálovou restrukturalizací firmy, kterou NWR dokončila v říjnu. Jejím úkolem bylo odvrátit platební neschopnost podniku. Zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění akcionářů.

Firma v rámci restrukturalizace snížila zadlužení a zajistila si 185 milionů eur (asi pět miliard korun) nového kapitálu. „Ani hypotetické očištění hospodaření společnosti o jednorázové negativní položky by však zatím nestačilo na to, aby se vymanila z celkové ztráty,“ dodal Hlinomaz.

Akcie NWR na pražské burzeAkcie NWR na pražské burze | E15.cz

Odhady čtvrtletních výsledků: nižší ztráta, nižší tržby

Kromě výsledků za celý rok oznámí společnost výsledky i za samotné čtvrté čtvrtletí. I v něm by podle analytiků měla společnost meziročně snížit ztrátu, ale vykázat nižší tržby. „Za čtvrté čtvrtletí roku 2014 očekáváme slabé výsledky, kdy uvidíme meziroční pokles,“ uvedl analytik J&T Bohumil Trampota. Jako důvod meziročního poklesu tržeb uvádějí odborníci opět hlavně nižší prodeje uhlí proti roku 2013.

Na výši čisté ztráty za čtvrtletí pak bude mít navíc stále ještě vliv proběhlá kapitálová restrukturalizace. „Ve finančním výsledku očekáváme kromě standardních položek také ještě poslední „dávku“ nákladů souvisejících s restrukturalizací ve výši asi pěti milionů eur, čistá ztráta ve čtvrtletí by se tak měla pohybovat někde mírně pod 50 miliony eur,“ sdělil například analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

NWR po dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři.

Odhady hospodářských výsledků NWR za celý rok 2014 (v mil. eur):
Společnost Čistá ztráta Tržby
BH Securities 164,5 671
Cyrrus 173,3 674,2
Odhady hospodářských výsledků NWR za samotné 4. čtvrtletí (v mil. eur)
Společnost Čistá ztráta Tržby
BH Securities 36,5 167
Cyrrus 47,3 169,7
J&T 67,3 169,6