Analytici: Zisk ČEZ v pololetí nejspíš meziročně klesl

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetické společnosti ČEZ v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl čistý zisk. Shodli se na tom oslovení analytici. Loni vykázala společnost za prvních šest měsíců roku čistý zisk 17,2 miliardy korun, v letošním roce ho analytici za stejné období očekávají mezi 14 a 15 miliardami. Pololetní tržby by pak měly meziročně stagnovat kolem loňské hodnoty 101,7 miliardy korun, případně mírně poklesnout, dodávají analytici. Výsledky za pololetí i samotné 2. čtvrtletí oznámí ČEZ v úterý.

Podle analytičky skupiny Roklen Lenky Dvořákové Švejdové bude po zveřejnění výsledků důležité sledovat komentář managementu k vývoji hospodaření společnosti po zbytek roku, hlavně to, zda i přes slabší výsledky potvrdí stávající cíle pro rok 2015. „Ty jsou zatím nastavené na 70 miliard Kč provozního zisku EBITDA a 27 miliard Kč upraveného čistého zisku,“ připomněla analytička.

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota změny ve výhledu hospodaření firmy nečeká. „Očekáváme, že ČEZ potvrdí své cíle na tento rok. Podle reportovaných výsledků za 1. čtvrtletí a našich odhadů za 2. čtvrtletí dosáhl ČEZ za první pololetí například na úrovni čistého zisku 55,3 procenta celoročního cíle,“ řekl Trampota. „Náš model ukazuje, že cíl 70 miliard je splnitelný, i když jen velmi těsně. Určité riziko lehkého snížení EBITDA cíle vidíme,“ podotknul ale analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Dlouhodobě klesající zisky

Švejdová doplnila, že ČEZ trápí klesající zisk již delší dobu, důvodem jsou především klesající ceny elektřiny na trhu. „V letošním roce má dojít ke zmírnění tohoto efektu v důsledku vyšší produkce společnosti, ve 2. čtvrtletí však tržby sníží pokles výroby elektřiny z jaderných zdrojů, a to kvůli odstávkám,“ dodala analytička.

Kromě plánovaných odstávek musely obě české jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně řešit v 2. čtvrtletí letošního roku i neplánované situace. V Dukovanech se kvůli závadám o dva týdny protáhla dubnová odstávka druhého bloku a na konci června musel být kvůli netěsnosti potrubí na šest dní odstaven blok čtvrtý. V Temelíně se pak významně prodloužila odstávka druhého bloku. Ta začala 18. dubna a měla původně skončit v polovině června. Nakonec však blok dosáhl plného výkonu až toto pondělí. Problémy způsobila vnitřní netěsnost parogenerátoru.

V polovině června proběhla valná hromada společnosti, která rozhodla o výplatě dividendy z loňského zisku ve výši 40 Kč na akcii před zdaněním. Ministerstvo financí jako hlavní akcionář na ni také rozhodlo nevyplácet z loňského zisku členům představenstva a dozorčí radě firmy odměny. Tantiémy vedení firmy nedostalo poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. Celkem drží český stát v největší tuzemské energetické společnosti zhruba 70 procent akcií.