ArcelorMittal odepíše část evropského majetku

ArcelorMittal Florange

ArcelorMittal Florange Zdroj: profimedia.cz

Největší producent oceli na světě ArcelorMittal sníží účetní hodnotu svého majetku v Evropě o zhruba 4,3 miliardy dolarů (82 miliard korun). Důvodem jsou ekonomické problémy na kontinentu, které mají negativní dopad na poptávku.

Odpisy hodnoty majetku se podle dnešního prohlášení projeví v účetnictví firmy za poslední čtvrtletí letošního roku. Evropský ocelárenský průmysl se potýká již dlouhou dobu s nadměrnou kapacitou výroby. Hospodářský pokles regionu se pak dotkl poptávky. ArcelorMittal již kvůli tomu zavřel vysoké pece ve Francii a Belgii. Podle firmy letos poptávka po oceli v Evropě klesla o osm procent a od roku 2007 je nižší již o 29 procent.

Odpisy majetku jsou pouze účetní položkou. Nebudou mít vliv na čistý dluh ani provozní zisk firmy. Analytici společnosti StarMine odhadují, že ArcelorMittal by měl letos vykázat čistý zisk 524,5 milionu dolarů a provozní zisk 7,1 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Do skupiny ArcelorMittal patří i největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava. Ta zaměstnává přes 4100 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi má více než 8000 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. ArcelorMittal se podílí na světové produkci oceli 6 až 7 procenty. Jeho tržby jsou proti nejbližšímu konkurentovi více než dvojnásobné.