Assa Abloy prodala Japoncům českou továrnu na autozámky

Továrna Assa Abloy v Týništi

Továrna Assa Abloy v Týništi Zdroj: CzechInvest

Švédská skupina Assa Abloy prodala celou svoji divizi zaměřenou na automobilové zámky se sídlem v českém podniku FAB Vehicle Security Solutions z Týniště nad Orlicí. Kupujícím je japonská společnost Alpha Corporation, pro kterou je to vůbec první velká investice v Evropě. Cena transakce dosáhla 17 milionů eur, tedy 460 milionů korun.

Divize Automobilových zamykacích systémů kromě hlavního závodu ve východočeském Týništi provozuje další dvě továrny, a sice v Mexiku a Číně, ve Švýcarsku pak má pobočku orientovanou na vývoj. Roční obrat se pohybuje kolem 60 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun). V samotném Týništi firma zaměstnává 450 lidí.

Podle šéfa odborů KOVO v Assa Abloy Rudolfa Procházky se autozámky nehodily do portfolia švédské skupiny, v Česku známé hlavně díky vlastnictví značky FAB. „Assa Abloy je z 99 procent zaměřená na stavební zámky, samozavírače a podobně. Autozámky jsou pro ni skutečně vedlejší,“ vysvětlil Procházka pro E15.cz.

Již před 10 lety chtěli Švédové prodat východočeský závod Indům, ale po protestech odborářů od záměru ustoupili. Naopak v roce 2012 v Týništi ještě investovali, otevřeli tam totiž novou výrobní halu.

Perspektiva růstu

Rudolf Procházka se domnívá, že v rámci Alphy by továrna mohla mít budoucnost. Japonská firma totiž z většiny vyrábí díly pro automobilový průmysl, kromě zámků například i kliky aut. Navíc je to její první akvizice v Evropě. „Proto zde očekávám významný růst, který pro zaměstnance znamená perspektivu a určitou záruku jistoty,“ řekl odborář. Podle něj se zástupci Alphy už zajímali o areál Elitexu, který v Týništi sousedí s prodávanou továrnou a nabízí prostor pro případnou expanzi.

Assa Abloy a Alpha Corporation již v závěru minulého týdne uzavřely konečnou dohodu o transakci. „Obsahem smlouvy je převzetí podnikání v oblasti bezpečnosti a kontroly přístupu Car Lock Business (automobilové zámky), s provozy na území České republiky, Mexika, Německa, Švýcarska a Čínské lidové republiky. Dohodnutá cena je 17 milionů €,“ informovala Alpha.

Japonský podnik zároveň potvrdil, že má v plánu prostřednictvím akvizic posilovat svou přítomnost na evropském trhu. V kupované divizi pak hodlá zachovat současný management a organizaci.

Desetimiliardové tržby
Alpha Corporation vznikla v roce 1923 v Jokohamě. Vyrábí sady klíčů a klik pro automobilové dveře, domovní zámky a zámkové skříňky na mince. Po celém světě zaměstnává více než 4500 lidí, a její roční obrat za fiskální rok končící 31. března 2015 činil 48,6 miliardy jenů (10,5 miliardy korun). Po akvizici zvýší počet filiálek na 19 v 11 zemích.

Assa Abloy se touto transakcí zbavila již druhé továrny v Česku. Před dvěma lety totiž zrušila závod Bera na Třebíčsku a jeho produkci elektromechanických zámků přesunula do Rychnova nad Kněžnou. O práci v Loukovicích přišlo 21 lidí. Koncern v té době spouštěl ozdravný program, v jehož rámci globálně propustil kolem 2,5 tisíce lidí.

Švédské firmě zůstal v Česku její hlavní závod v Rychnově, dřívější FAB, nyní Assa Abloy Czech & Slovakia, který je ve skupině jednou z největších továren v Evropě pro cylindrické vložky a visací zámky. Koncern pak má ještě pobočku ve Stříbře Assa Abloy ES Production vyrábějící automatické vstupní dveře a garážová i průmyslová vrata. V roce 2013 také ovládl tuzemského výrobce protipožárních dveří Hasil.

Lídr trhu
Švédská Assa Abloy patří mezi lídry trhu v Evropě, Severní Americe a v Austrálii. Po celém světě zaměstnává 32 tisíc lidí a vykazuje roční prodeje přes 3,5 miliardy eur (kolem 90 miliard korun). Rychnovského výrobce zámků FAB koupila v roce 1997.