Assa Abloy, vlastník české FAB, propustí v Evropě a Číně 2400 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Assa Abloy

Šéf největšího světového výrobce zámků Assa Abloy Johan Molin upřesnil již dříve oznámené plány na krácení pracovních míst. Práci nakonec ztratí asi 2400 lidí, což odpovídá téměř šesti procentům všech zaměstnanců. Propouštění se dotkne hlavně Číny a Evropy. Aktivit v Česku se podle sdělení firmy redukce týkat nebude, naopak se počítá s rozšiřováním výroby.

Švédská skupina Assa Abloy minulý měsíc spolu se svými čtvrtletními výsledky oznámila, že připravuje nový restrukturalizační program, v jehož rámci v příštích třech letech uzavře asi 30 závodů a kanceláří. Celkem chce podnik snížit náklady o jednu miliardu švédských korun (přes tři miliardy Kč).

Plánovaná restrukturalizace podle mluvčí Assa Abloy Czech & Slovakia Evy Zupančič nesouvisí se špatnými výsledky, ale jde o kroky k zefektivnění výroby po velkém množství akvizic realizovaných v posledních letech. „České republiky a Slovenska se tato strategie nijak nedotýká, naopak například výroba v našem hlavním rychnovském závodě se bude i nadále rozšiřovat,“ uvedla pro ČTK Zupančič.

Assa Abloy nedávno ovládla českou firmu Hasil

Navzdory ohlášené restrukturalizaci firma v posledních měsících ve střední Evropě naopak expandovala. Podle zjištění serveru E15.cz na konci září koupila za 1,3 miliardy korun polského výrobce protipožárních dveří Mercor, jehož součástí je také česká protipožární firma Hasil.

Podle Kagevika bude nicméně Hasil v rámci tuzemského byznysu Švédů řízen separátně od firmy, pod níž spadá FAB. „Hasil nebude součástí Assa Abloy Czech & Slovakia,“ uvedl v září Magnus Kagevik.

V tuzemsku má tisíc zaměstnanců

Assa Abloy působí ve více než 70 zemích a má kolem 40 tisíc zaměstnanců. V rámci předchozího restrukturalizačního programu už skupina zrušila víc než sedm tisíc pracovních míst.

Rychnovského výrobce zámků FAB švédská společnost koupila v roce 1997, v lednu 2010 jej přejmenovala na Assa Abloy Rychnov a loni na Assa Abloy Czech & Slovakia. Podle výroční zprávy za rok 2012 podnik zaměstnává přes tisícovku lidí.