Austrálie zakázala loga značek na krabičkách cigaret

australské cigarety

australské cigarety

Australský nejvyšší soud podpořil nařízení o nejpřísnějších cigaretových krabičkách na světě. Tabákové výrobky se tedy na nejmenším kontinentu budou od prosince prodávat v baleních nenápadné barvy bez loga značek, doplněné odstrašujícími fotografiemi.

Zákon u soudu napadli velcí producenti cigaret, kteří se obávají, že další země budou Austrálii následovat. Firmy si stěžovaly na to, že norma je protiústavní, porušuje právo na duševní vlastnictví a výrazně omezí jejich zisky. „Je to pořád špatný zákon, ze kterého budou mít prospěch pouze skupiny organizovaného zločinu, prodávající tabák nelegálně na ulicích,“ reagoval na rozhodnutí instituce mluvčí australské pobočky British American Tobacco Scott McIntyre. A mluvčí Imperial Tobacco Sonia Stewartová dodala, že padělatelům jednotný vzhled krabiček ulehčí práci.

Soud zatím zdůvodnění verdiktu nezveřejnil, jde ale každopádně o velké vládní vítězství. „Toto je dobrá zpráva pro každého australského rodiče, který se obává, že jeho dítě propadne tomuto smrtícímu návyku,“ prohlásila generální prokurátorka a někdejší šéfka rezortu zdravotnictví Nicola Roxonová. Její nástupkyně na ministerském postu Tanya Pliberseková dodala, že rozhodnutí připraví tabákové koncerny o mobilní bilboardy v kapsách kuřáků.

Na výrok napjatě čekaly další země, které zvažují zavedení podobné legislativy, například Nový Zéland a Velká Británie. „Tabákové firmy v uplynulých letech bojovaly proti každému zdravotnímu opatření. Když australský nejvyšší soud prohlásí, že vaše právní argumenty jsou neopodstatněné, je to velmi silná zpráva. A bylo by velice překvapivé, kdyby další země nenásledovaly,“ míní Jonathan Liberman z melbournského McCabeova střediska pro zákon a rakovinu.