Automobilka Faraday Future ukázala svůj elektromobil, má přes tisíc koní

Koncept Faraday Future

Koncept Faraday Future Zdroj: Repro Autorevue.cz

Na veletrh CES 2016 v Las Vegas míří koncept závodního vozu budoucnosti. Jmenuje se Faraday Future FFZERO1, sveze se v něm pouze řidič, který sedí uprostřed, a k pohonu používá módní elektromotory (dohromady čtyři) o celkovém výkonu přes 1000 koní. Zrychlení na 100 km/h má zvládnout za tři sekundy a rozjede se na více než 320 km/h.

Pokud ale vynecháme futuristický design, mnohem důležitější je představená variabilní platfroma VPA, na které koncept Faraday Future FFZERO1 stojí. Ta má umožnit výrobu elektromobilů s různými rozvory a karoseriemi, neboť centrálně umístěnou kazetu akumulátorů lze různě zkracovat a prodlužovat prostým přidáním nebo odebráním článků.

Jméno konceptu odkazuje na anglického vědce Michaela Faradaye, kterému vděčíme za objev elektromagnetické indukce a tedy i teoretické funkce elektromotoru a dynama.

Podle tvůrců konceptu spočívá budoucnost závodních aut v tom, že si pilot zacvakne do volantu smartphone a přes něj bude ovládat všechny důležité funkce auta.

Otázka je, k čemu je tu volant a proč je tohle závodní auto, když prý umí jezdit zcela autonomně a to nejen na silnici, ale i na závodním okruhu. Software se přizpůsobuje aktuálním podmínkám na trati a postupně se učí ideální stopu.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz