Automobilka Škoda Auto má na Ukrajině 13 výrobců dílů. Ruší se směny, firma hledá alternativy

Video placeholde
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Vrchlabí
Škoda Auto Vrchlabí
7
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto má na Ukrajině, kterou napadlo Rusko, 13 výrobců dílů do aut. Chybí jí tak například komponenty pro kabelové svazky nebo spínací moduly. V první fázi se výpadek dodávek dotkne elektrického SUV Enyaq iV, jehož výroba byla dočasně pozastavena. Další omezení lze kvůli situaci na Ukrajině postupně očekávat i u dalších modelů. Uvedl to ve čtvrtek týdeník Škodovácký odborář.

"Z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině pochopitelně došlo na zasaženém území k uzavření některých výrobních závodů a téměř úplně je omezena logistika přes hranice. Firma Škoda má ovšem na Ukrajině některé přímé dodavatele i subdodavatele. Celkem se jedná o 13 výrobců," uvedly odbory.

Enyaq iV se vyrábí na stejné lince jako model Octavia, jehož výroba pokračuje. Z linky ale sjíždějí neúplné vozy kvůli chybějícím výplním dveří po lednovém požáru ve společnosti Grupo Antoli v Mladé Boleslavi, která je jedním z dodavatelů Škody.

Video placeholde
V hlavním výrobním závodě společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi byla zahájena sériová výroba modelu Enyaq Coupé iV • Škoda Auto

Již v tomto týdnu podle odborů přibývají zrušené směny, horší situace bude v příštím týdnu. "Opět jsme pro dotčené zaměstnance vyjednali překážku v práci ve výši 80 procent průměrné mzdy, což představuje denní výdělek," uvedl předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík.

Škoda nyní hledá dostupné alternativy dodávek dílů, které by pomohly zabránit nepříznivým dopadům na výrobu v Česku. Přímo na Ukrajině se vyrábí vozy Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi. Výrobu na Ukrajině zajišťuje obchodní partner Eurocar. Výroba vozů značky Škoda je v závodě Solomonovo aktuálně pozastavena. "Vozy vyrobené v závodě Solomonovo jsou určeny pouze pro zákazníky na ukrajinském trhu," uvedla automobilka.