Automobilky svolávají kvůli airbagům Takaty miliony vozů

Vystřelené airbagy po nárazovém testu

Vystřelené airbagy po nárazovém testu Zdroj: Mic, Flickr.com (CC BY 2.0)

Italsko-americká společnost Fiat Chrysler Automobiles (FCA) svolává do servisů kvůli airbagům japonské firmy Takata více než pět milionů vozů. FCA ve svém sdělením jako první z automobilek výrazně rozšiřuje počty svolávaných vozů poté, co americké úřady minulý týden oznámily zdvojnásobení počtů vozů, jichž se má výměna airbagů týkat. Hned po ní oznámily rozšíření výměny airbagů japonská Honda a německá BMW.

FCA uvedla, že v USA svolá více než čtyři miliony vozů z let 2003 až 2011 a po celém světě celkem 5,2 milionu vozů; většiny z nich se ale týkala už minulá svolávací akce. Airbagy u těchto aut může podle firmy narušit vlhkost, což může během doby způsobit explozi nafukovacího systému airbagů a vyvržení kovových části do vnitřku vozů.

Honda sdělila, že rozšiřuje svolávací akci v USA o 350 tisíc vozů a v Japonsku o 340 tisíc. Honda od roku 2008 svolala do servisů kvůli výměně airbagů asi 20 milionů automobilů. BMW oznámila, že v Severní Americe bezplatně vymění airbagy u více než 420 tisíc svých vozů.

V USA byly airbagy od Takaty ve 34 milionech aut

Americký ministr dopravy Anthony Foxx uvedll, že závada airbagů japonské Takaty se ve Spojených státech týká téměř 34 milionů aut. Počet automobilů svolávaných v USA k opravě této závady se tak zdvojnásobí z dosavadních 17 milionů. Jde o největší svolávací akci v historii amerického automobilového průmyslu.

Jedenáct automobilek po celém světě už od roku 2008 kvůli potížím s airbagy Takaty svolalo do servisů přes 36 milionů vozů, takže s oznámením z minulého týdne dosáhne jejich celkový počet asi 53 milionů. Podle výzkumné společnosti Valient Market Research bude celá akce Takatu a její zákazníky z řad automobilek stát čtyři až pět miliard dolarů (až 125 miliard korun).

Vadné airbagy Takata jsou podle agentury AP po celém světě zodpovědné za minimálně šest úmrtí a více než stovku zranění. Ministr Foxx uvedl, že ve Spojených státech je se závadou spojováno minimálně pět úmrtí a řada zranění.