Automobilky zařadily vyšší rychlost

Za úspěchem výrobců vozů stojí novinky

Za úspěchem výrobců vozů stojí novinky Zdroj: ctk

O letošní úspěch výrobců osobních vozů se postaraly zejména novinky. Hlavní tahouni tuzemského průmyslu, automobilky, již hovoří o roce 2014 jako o roce rekordů. „Výroba osobních vozidel v Česku letos dosáhne rekordní výše 1,2 milionu kusů,“ uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn. Automobilky a podniky vyrábějící díly pro osobní vozidla tak zůstávají pilíři české ekonomiky.

„Náš podíl na průmyslové produkci a exportu, který v minulém roce činil více než dvacet procent, bude určitě zachován,“ doplnil Jahn. Nejvíce se pod rekordní výsledek letošního roku podepsala Škoda Auto. Ta poprvé ve své 119tileté historii prodala za jeden rok více než jeden milion automobilů. Meta byla dosažena osmnáctého prosince. „Po dobrých výsledcích v listopadu bylo jasné, že milník jednoho milionu vyrobených a prodaných vozů bude dosažen,“ řekl šéf automobilky Škoda Auto Winfried Vahland.

Jen v listopadu dodávky vzrostly meziročně o deset procent na 90 200 vozů, za prvních jedenáct měsíců letošního roku pak Škoda prodala 955 tisíc aut, což bylo o 34 tisíc více než za celý loňský rok.

Nejsilnější byl sedmačtyřicetiprocentní nárůst prodeje v Číně, která nyní stojí v centru růstové strategie Škody, v Rusku sužovaném sankcemi mladoboleslavská automobilka ztrácí jen jedno procento, což firma považuje za úspěch. Z typů, které Škoda vyrábí, šla nejvíce na odbyt Octavia, ta dosáhla v meziročním srovnání růstu o 112,4 procenta. A v mladoboleslavské automobilce zůstávají optimističtí. Před několika dny představili nový vůz Fabia a chystají „osvěžený“ Superb.

Kromě toho ve Škodě vyrobili i osm typů motorů a tři druhy převodovek pro modely dalších značek koncernu Volkswagen. Celkem šlo o 1,5 milionu těchto komponentů.

Prodeje vozů ŠkodaProdeje vozů Škoda | e15

Podobně jako Škoda Auto rostou i další v Česku zastoupené automobilky. Korejská Hyundai vyrobí v Nošovicích za rok opět přes tři sta tisíc vozů, loni činila produkce 303 460 aut. Naznačují to dosavadní letošní výsledky. Za prvních deset měsíců pak v Nošovicích vyrobili 260 530 aut. V říjnu sjelo z výrobních pásů 27 500 aut. Mezi modely dominuje ix35 před i30 a ix20 .
Podle informací deníku E15 Hyundai již dostal povolení od ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje k navýšení produkce. Automobilka tak může v příštích letech zvýšit kapacitu nošovického závodu z 300 tisíc na 350 tisíc v případě aktuální potřeby. Má k tomu přispět zrychlení pásové výroby. Stavbu nových hal automobilka nepředpokládá.

Daří se i kolínské automobilce TPCA. O nové malé městské vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1, které měly světovou premiéru na ženevském autosalonu, roste zájem v západní a jižní Evropě. Tedy na trzích, pro něž jsou prioritně určeny. Právě start novinek přispěl k posílení výroby. K poslednímu říjnovému dni výroba vzrostla celkově o 2,5 procenta na 163 tisíc aut.
„Letos očekáváme, že vyrobíme mírně nad dvě stě tisíc aut,“ řekl Radek Kňava, mluvčí automobilky. Loni sjelo z linek v Kolíně 185 tisíc aut.