Bakala chválí Babiše: Je dobře, že ve vládě je taková kapacita

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš dobře ví, že je nesmysl investovat peníze do ztrátových podniků, které nemají perspektivu. Uvedl to podnikatel Zdeněk Bakala, jenž je částečným vlastníkem důlní společnosti OKD, která se chystá zavřít Důl Paskov.

Podle Babiše by přitom firma nyní, kdy je důl ztrátový, měla použít část zisku z minulých let. „Já si myslím, že je dobře, že někdo do té diskuse na straně státu má možnost vnést komerční náhled. Pan Babiš dobře ví, že když on zavíral masokombináty, tak je musel zavřít proto, že nebyly rentabilní. A dobře ví, že je nesmysl, aby tehdy bral zisky svých chemiček a investoval je do neprofitabilních masokombinátů, které nemají perspektivu,“ nechal se dnes slyšet Bakala.

Řekl také, že Babiše zná pravděpodobně 15 let a za tu dobu se s ním tak desetkrát sešel. Ministr financí podle něj výborně rozumí realitě podnikání. „A to si myslím, že je dobře, že taková kapacita ve vládním týmu dnes existuje. Ta tam v minulosti nikdy nebyla,“ podotkl také finančník.

Stoprocentním vlastníkem OKD je společnost NWR se sídlem v Amsterdamu, kterou téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má Bakala zhruba poloviční podíl. Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, ve kterém pracuje asi 2500 lidí, chce firma uzavřít na konci letošního roku.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ale nyní přišel s návrhem, aby stát nesl náklady na útlum dolu ve výši 1,1 miliardy korun. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole o dva roky déle, než plánovalo, tedy do konce roku 2016, a že podporu schválí Evropská komise.

Agrofertu by nikdo nepomohl

Tento plán podporuje i premiér Bohuslav Sobotka. Naopak ostře proti je Babiš. Taková podpora soukromé společnosti je podle něj nepřijatelná a sanaci má ze zisků ve výši desítek miliard korun z dřívějška zajistit OKD.

„Když zkrachuje Agrofert, tak všichni budou mít radost a taky mu nikdo nepomůže,“ podotkl mimo jiné na středeční tiskové konferenci po jednání vlády. Podle Bakaly firma OKD do financování ztrát kvůli poklesu cen uhlí investovala jen za poslední dva roky 12 až 13 miliard korun.

David Klimeš: Bakala opět objevil na mapě Česko