Bakala dál „čistí“ NWR, chce se zbavit koksáren

Doly

Doly Zdroj: ctk

Miliardář Zdeněk Bakala hledá další možnosti, jak vytáhnout z problémů svou zadluženou těžební společnost NWR. Po snižování platů a propouštění se nyní rozhodl zbavit některých aktiv v koksárenském byznysu. Ty už nabídl například polské konkurenční skupině JSW.

Součástí nabídky je rozvojový projekt polského dolu Debiensko a nejmenší z pěti dolů dceřiné skupiny OKD, Paskov, potvrdil agentuře Reuters šéf Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) Jaroslaw Zagorowski.

„Je to otevřená nabídka adresovaná řadě evropských firem,“ uvedl Zagorowski. „Nemáme k této záležitosti připravené stanovisko. Zhodnotíme tato (nabízená) aktiva i jejich stav,“ dodal. Přesnou podobu nabídky Zagorowski neposkytl, řekl pouze, že její součástí je český důl Paskov a polský těžební projekt Debiensko.

NWR se k nabídce odmítla vyjádřit. Potvrdila nicméně, že usiluje o prodej své koksárenské firmy OKK. NWR, která je vlastníkem černouhelné společnosti OKD, již dříve oznámila, že uvažuje také o prodeji dolu Paskov. Důl Paskov má přes 2500 vlastních zaměstnanců a zaměstnává i dalších více než 500 pracovníků dodavatelských organizací.

JSW již v únoru projevila zájem o projekt na otevření uhelného dolu Debiensko. NWR původně plánovala zahájit v dole Debiensko těžbu v roce 2017. Loni se však rozhodla projekt přehodnotit a práce na něm pozastavila.

NWR sužují obrovské dluhy a propad celého průmyslu. Ceny uhlí na světových trzích v posledních měsících výrazně klesly, což těžební firmy vede k omezování produkce. Podle sreveru Patria.cz je cena koksovatelného i energetického uhlí po 40procentním propadu za poslední rok na svém historickém dně a energetické uhlí je nejlevnější od konce roku 2009. NWR se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). V květnu snížila těžební plán na letošní rok o milion tun na devět až deset milionů tun. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je snižování stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců.

Takto se propadly akcie NWR na pražské burze za posledních pět let:

Akcie NWRAkcie NWR | holusa@mf.cz

Mmnozí analytici proto začínají mluvit o hrozícím bankrotu. Jen za posledních 14 dní se hodnota NWR na burze propadla o více než čtyřicet procent. Trh oceňuje těžařský podnik na něco přes 4,5 miliardy korun. To je pouhý zlomek částky, kterou NWR dluží.

JSW je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii. Společnost loni potvrdila, že delší dobu zvažovala spojení s NWR. Nakonec se však rozhodla, že na fúzi nepřistoupí a raději se zaměří na vlastní projekty.