Bakala má zájem o polskou chemickou společnost Ciech

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: 7 Petr Topic

Zdeněk Bakala, majitel těžební skupiny New World Resources má zájem o nakup polské chemické společností Ciech – uvedla agentura PAP s odvoláním na dva nezávislé zdroje. Česky multimilionář by měl již jednát o koupi s Ministerstvem státního pokladu.

Ciech je jedním z 200 největších polských podniku. K této skupině patří více než tucet chemických společností s Polska, Německa a Rumunska. Ciech má 14 procent na evropském trhu sody. Produkuje také polyuretanové pěny, TDI, pesticidy, hnojiva a další chemikálie.

Společnost Ciech je kótovaná na varšavské burze cenných papírů a jejím největším akcionářem je Ministerstvo státního pokladu – drži více než 38,7 procenta akcií.

Jak včera řekl Rafał Baniak, polský náměstek ministra financí, resort do konce letních prázdnin čeká na nabídky nákupu akcií firmy Ciech a dalších státem kontrolovaných chemických společnosti – tedy firem z měst Puławy a Tarnów. Mezi potenciálními investory pro polské chemické podniky by měly byt jeden z nejbohatších Poláků – Michał Sołowow a ruský koncern Acron.