Bakalově NWR se propadl zisk

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnost NWR, vlastník těžaře černého uhlí OKD, v letošním pololetí snížila čistý zisk meziročně o 60 procent na 35 milionů eur (zhruba 873 milionů korun). Výnosy firmě klesly o 17 procent na 694 milionů eur (17,35 miliardy korun), a to především v důsledku nižších cen koksovatelného uhlí. Konsolidované neauditované výsledky dnes NWR zveřejnila na svých webových stránkách.

Podle firmy jsou podmínky na trhu stále náročnější. „Převládající strukturální potíže zemí eurozóny nadále negativně ovlivňovaly náladu na trzích, což vedlo ke zpomalení regionálního trhu s ocelí. V celosvětovém měřítku se projevuje převis nabídky na trhu s koksovatelným uhlím, což vede k pádům spotových cen,“ uvedl předseda představenstva Mike Salamon.

Pololetní výsledky NWR jsou tak podle Salamona vzhledem k situaci na trhu dobré. „Podařilo se nám vyvážit dopady cenových tlaků zlepšením produktového mixu, výší produkce a striktní kontrolou nákladů,“ dodal.

Jak se vyvíjí cena akcií NWR na burze v Praze

Graf 23. 8. 2012.Graf 23. 8. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Firma v prvním pololetí vytěžila 5,8 milionu tun uhlí, tedy meziročně zhruba o procento méně. Externí prodeje uhlí činily 4,8 milionu tun, což představuje pokles o 11 procent. Produkce koksu se meziročně snížila na 349 000 tun ze 400 000 tun a externí prodeje koksu klesly na 303 tisíc tun z 321 tisíctun.

Za celý letošní rok NWR předpokládá produkci uhlí v rozmezí mezi 11 až 11,1 miliony tun a externí prodeje v objemu mezi 10,3 až 10,4 miliony tun. Produkci koksu očekává ve výši 700 tisíc tun a prodeje koksu ve výši 600 tisíc tun.

Za burzovním úspěchem NWR stály přehnané odhady zásob uhlí

Průměrná prodejní cena energetického uhlí sjednaná NWR pro letošní rok činí 74 eur za tunu, což je proti loňským cenám nárůst o 11 procent. Ceny dojednané pro dodávky koksu ve třetím čtvrtletí zůstaly v porovnání s předcházejícím čtvrtletím zhruba nezměněny na úrovni 294 eur za tunu. New World Resources, která má sídlo v nizozemském Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými firmami NWR jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia.