Bakalově NWR se silně propadl zisk

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnosti NWR, vlastníkovi černouhelné firmy OKD, za letošní tři čtvrtletí klesl meziročně čistý zisk o 61 procent na 47 milionů eur (1,2 miliardy korun). Výnosy se snížily o 18 procent na 1,01 miliardy eur. NWR kontroluje přes svou firmu BXR miliardář Zdeněk Bakala.

Podle firmy byly podmínky na trhu ve třetím čtvrtletí nadále náročné. „V situaci, kdy jsou ceny koksovatelného uhlí meziročně nižší o 30 procent, se zaměřujeme na kontrolu nákladů a opatrné řízení kapitálových výdajů,“ uvedl k výsledkům finanční ředitel Marek Jelínek. „Oslabení produkce v ocelářském průmyslu vyvolává dominový efekt na dodavatele surovin, včetně koksovatelného uhlí,“ dodal.

Firma od ledna do konce září vytěžila 8,6 milionu tun uhlí, zhruba stejně jako před rokem. Externí prodeje uhlí klesly meziročně zhruba o desetinu na 7,2 milionu tun uhlí. Koksu za devět měsíců NWR vyrobila 525.000 tun a prodala odběratelům 432 tisíc tun.

Vývoj akcií NWR na pražské buzrze za uplynulý rok

Graf 14. 11. 2012.Graf 14. 11. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Za celý letošní rok NWR dále očekává produkci uhlí v rozmezí 11 až 11,1 milionu tun, odhad externích prodejů mírně snížila na 10,2 až 10,3 milionu tun. Předpoklad celoroční produkce koksu firma ponechala na 700 tisících tunách a prodeje koksu na 600 tisíc tunách.

New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými firmami jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia.