Bayer chce převzít Monsanto za 62 miliard dolarů

Logo Bayeru v Leverkusenu je největší světelnou reklamou světa.

Logo Bayeru v Leverkusenu je největší světelnou reklamou světa. Zdroj: wikimedia.org

Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer nabídla koupit americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta semen, za zhruba 62 miliard dolarů (1,49 bilionu korun). Transakcí by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě. Monsanto se k návrhu zatím nevyjádřila. Pokud na něj přistoupí, byla by to největší zahraniční akvizice uskutečněná německými firmami, napsala agentura Reuters.

Bayer navrhl zaplatit za jednu akcii americké firmy 122 dolarů v hotovosti. Nabízená cena je o asi o pětinu vyšší než poslední závěrečná cena akcie Monsanta na americké burze a o 37 procent vyšší než závěrečná cena z 9. května. Následující den Bayer předložil Monsantu písemnou nabídku na převzetí.

Bayer podle svého dnešního oznámení hodlá obchod financovat prostřednictvím dluhopisů a akcií. Celková částka zahrnuje rovněž dluh americké firmy. Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také na příklad prostředek pro hubení plevelu Roundup. Má zhruba 20 tisíc zaměstnanců a její tržní kapitalizace činí zhruba 42 miliard dolarů (jeden bilion korun).

Tržní hodnota firmy Bayer, která má po celém světě zhruba 117 tisíc zaměstnanců, je 90 miliard dolarů. Firma je aktivní v mnoha oblastech. Mimo jiné vynalezla aspirin a je výrobcem antikoncepce Yasmin. Aktivní je také v oblasti produkce osiv, ochrany plodin před nezemědělskými škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou produkci s podílem 18 procent.

Světový lídr na poli zemědělství

„Akvizice Monsanta by byla neodolatelnou příležitostí k tomu vytvořit světového lídra na poli zemědělství,“ uvedl Bayer na webu. Společnost předpokládá, že účinky plynoucí z případného obchodu by po třech letech zvýšily celoroční zisk o zhruba 1,5 miliardy dolarů. „Monsanto výborně doplňuje naši podnikatelskou činnost v zemědělství,“ uvedl generální ředitel Bayeru Werner Baumann.

Sdělení ale vyvolalo prudkou reakci investorů. Jeden z hlavních akcionářů německé firmy označil krok za „arogantní budování impérií“. V korporátní sféře se tak označuje snaha manažerů nebo vedení o expanzi podniku a zvýšení hodnoty majetku, který tito spravují, aniž by se tolik uvažovalo o tom, jak zvýšit prospěch akcionářů. Šéf Bayeru kritiku investorů nazval „nepoučenou reakcí v médiích“.

Podle správce fondu ve společnosti Union Investment Markuse Mannse obchod dává smysl, ale ne za každou cenu - a nabízená cena za Monsanto se podle něj zřejmě ještě zvýší.

Od chvíle, co se spekulace o možném obchodu minulý týden vynořily, klesly akcie Bayeru o 14 procent. Dnes se během obchodování propadly až o 3,6 procenta na nové minimum za dva a půl roku.