Bernard zvýšil produkci o 14 procent, za rok uvařil 300 tisíc hektolitrů piva

Pivovar Bernard

Pivovar Bernard Zdroj: CTK

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard uvařil loni rekordních 302 200 hektolitrů piva. V meziročním porovnání zvýšil svoji produkci o 14 procent. Více piva Bernard bylo loni prodáno v Česku i hranicemi. Nejvýznamnějším zahraničním odbytištěm je pro pivovar dlouhodobě Slovensko.

Výstav pivovaru v posledních letech stoupá pravidelně. „My především stavíme na tom, že značka Bernard je kvalitní. Zákazník si naše pivo postupem času najde,“ uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Doplnil, že Rodinný pivovar Bernard přes všechny tyto úspěchy zůstává malým pivovarem, jehož podíl na českém pivním trhu činí jen 1,7 procenta.

Za hranicemi prodal Bernard vloni 64 872 hektolitrů piva, tedy 21 procent objemu vyrobeného v Humpolci za celý rok. Dodávky podle Mikuláška plynuly do 35 států. Export na Slovensko v porovnání s rokem 2014 loni stoupl skoro o třetinu na 36 743 hektolitrů piva.

Důležité zákazníky má humpolecký pivovar rovněž ve Slovinsku. Své pivo prodává kupříkladu i v Norsku a ve Velké Británii, posílá ho ale také třeba do Austrálie, Mexika či Brazílie. Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo, kromě toho čtyři druhy nealkoholického piva. V sortimentu má i svrchně kvašené pivo druhu Ale.

Pivovar letos pokračuje v investicích do svého závodu v Humpolci. V těchto dnech tam dělníci pracují na rozšíření ležáckého sklepa, aby do něj mohlo být osazeno 14 nových tanků, tedy velkých nerezových nádob na zrání piva. Kapacita ležáckého sklepa se díky tomu zvýší o pětinu na 31 680 hektolitrů.

Stanislav Bernard: Pije se míň kvůli špatným hospodským